Ukrepi

Kacin: Slovenija kontrolne točke vzpostavlja tudi na slovensko-avstrijski meji

S.R.
24. 3. 2020, 17.25
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 17.41
Deli članek:

Ob 17. uri, kot je zdaj v navadi, je aktualne informacij »na daljavo« sporočil uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin. To je povedal.

STA
Jelko Kacin

Kacin je na začetku pojasnil, da se je vlada Republike Slovenije po daljših diplomatski prizadevanjih s Srbijo uspela dogovoriti o vrnitvi približno 400 srbskih državljanov. Gre za državljane, ki so v Sloveniji obtičali, ko je Srbija za vse državljane, tudi lastne državljane, ki so se vračali iz tujine, zaprla svoje meje. Nekateri so bili v Sloveniji že pet dni, je pojasnil Kacin. Prvi konvoj bo ob policijskem spremstvu v Srbijo čez Hrvaško krenil še danes. 

Vlada sicer nadaljuje s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni. Predsednik vlade je podpisal odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Avstrije. Tako bodo podobno kot na slovensko-italijanski meji tudi na slovensko-avstrijski vzpostavljene kontrolne točke. Na cestnih povezavah bo 13 kontrolnih točk, in sicer na nekdanjih mejnih prehodih: Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavnke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj AC in magistrala ter Korensko sedlo. Vlakovni potniški promet med državama se ne izvaja. Odlok bo začel veljati danes ob polnoči. Vlakovni potniški promet med Slovenijo in Avstrijo se ne izvaja, medtem ko bo tranzit čez državo dovoljen samo osebam s potrdilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni, oziroma tujcu s telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinj Celzija in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Vstop bo še naprej dovoljen slovenskim državljanom ter osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Odlok se ne uporablja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, za čezmejne migrante, tovorni promet in še nekatere izjeme.

Kacin je pojasnil še, da še vedno potekajo napori za repatriacijo Slovencev, ki se še niso vrnili v Slovenijo.