Čopičarke, divje svinje in dvogrba kamela

FOTO: Virus greni naš vsakdan, v živalskem vrtu pa so na svet pokukali prvi letošnji mladiči

A.S.
24. 3. 2020, 17.03
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 17.04
Deli članek:

"Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število članov pri črnih čopičarkah, divjih svinjah in dvogrbih kamelah," so danes sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.

ZOO Ljubljana
Samec in starejši mladiči se izmenjujejo pri prenašanju mladičev na svojih hrbtih.

Mama čopičarka živi skupaj s samcem ter njunimi petimi različno starimi potomci. Par je skupaj vse življenje.  V začetku februarja se je njihova družina povečala za dva člana.

Edinstvene pri skrbi za mladiče

Pri čopičarkah mladiči sicer zapustijo družino, ko odrastejo in si takrat tudi najdejo svojega partnerja. Mami pri skrbi za mladiče do tedaj pomagajo oče in starejši bratje in sestre. Samec in starejši mladiči se izmenjujejo pri prenašanju mladičev na svojih hrbtih. Hkrati tudi varujejo samico, ji prinašajo hrano in jo opozarjajo pred plenilci. Tako lahko mama čopičarka prihrani energijo in ima več mleka, mladiči pa imajo s večjo možnost preživetja v naravi. Po tem so marmozetke edinstvene med vsemi opicami. S skupno skrbjo za mladiče krepijo družinske vezi. 

Arhiv ZOO Ljubljana
Divja svinja in njeni mladiči.

Mama je postala tudi divja svinja

Konec februarja je ponovno poslala mama tudi divja svinja, ki bo za razliko od čopičark sama poskrbela za svoje mladiče. "Njihov prihod nam je napovedala z gnezditvenim vedenjem. V leseno zavetje je nanosila velik kup slame in si iz nje pripravila gnezdo, v katerem je skotila štiri mladiče. Vsak od njih si je izbral svoj sesek in začel sesati hranljivo mleko. Po nekaj urah so se mladiči že postavili na noge, vendar nekaj dni niso zapustili gnezda. V njem so na varnem ob mami, kot večina novorojenčkov, veliko spali. Danes, mesec dni stari, sledijo samici, se podijo po ogradi, raziskujejo bivališče in že pokušajo hrano, s katero se prehranjuje njihova mama" so sporočili iz živalskega vrta. 

Jože Kraševec
To je Zaya, mladič dvogrbe kamele.

Prišla je Zaya

Čreda dvogrbih kamel, ki jo sestavljajo samec Karlo, samica Salima in njena potomca Hasan ter Gobi, se je povečala za novega člana, dolgonogo Zayo. Njeno ime v jeziku mongolskega ljustva, kjer so dvogrbe kamele sicer razširjene v naravi, njeno ime pomeni sreča. "V času epidemije koronavirusa, smo ime skrbno izbrali, saj si kot družba prizadevamo premagati virus, širiti medčloveško pomoč in pozitivne zgodbe," so izpostavili zaposleni.

Kamele so bolj tihe živali, ob rojstvu mladiča pa se samica glasno oglaša. Mladič ji s svojim oglašanjem odgovarja in tako se kasneje tudi prepoznata. Vse samice v čredi kotijo od samcev odmaknjenih prostorih. Tam varujejo mladiče pred plenilci in se izmenično nemoteno pasejo, da imajo dovolj mleka.