Prvi je spregovoril uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin in povedal nekaj splošnih informacij o dogajanju po svetu. Poudaril je, da "Slovenija na lokacijah, kjer je že bil evakuacijski let, podobnih letov ne bo več organizirala", zato je to pravi čas za vrnitev domov.

Tri kategorije izplačil za upokojence s pokojninami do 700 evrov:

- tisti, katerih pokojnina znaša do 500 evrov, bodo prejeli 300 evrov,

- tisti, katerih pokojnina znaša od 500 do 600 evrov, bodo prejeli 260 evrov,

- tisti, katerih pokojnina znaša od 600 do 700 evrov, bodo prejeli 130 evrov.

Za njim je bistvo ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu povzel premier Janez Janša: 

-za ohranitev delovanja podjetij: vse prispevke za zaposlene na čakanju bo za obdobje dveh mesecev  (do 31. maja, z možnostjo podaljšanja) prevzela država, pravice zaposlenih ostanejo enake

- nadomestila za bolniške bo krila država in ne delodajalec

- dodatki za nevarno delo in za dodatne obremenitve bodo znašali od 10 – 200 odstotkov od osnovne plače

- upokojencem z najnižjimi pokojninami pripada solidarnostni dodatek

- status delavcev, ki ne morejo delati zaradi višje sile, se izenači z delavci na čakanju

- tisti, ki so izgubili službo, začnejo s prvim dnem prejemati nadomestilo za brezposelnost

- vsem, ki imajo na čakanju več kot 30 odstotkov delavcev, država krije nadomestilo

- sprejeta je vrsta usmeritev za pripravo ukrepov za pomoč samozaposlenim. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi, ki bodo elektronsko potrdili prizadetost zaradi krize. Prijave bodo javne. Mesečni temeljni dohodek bo znašal 70 odstotkov minimalne plače, prispevki so odpisani, zdravstvene prispevke plačuje država. Plačilo akontacije dohodnine je odloženo.

- vse funkcionarske plače na državni ravni bodo za 30 odstotkov nižje v času trajanja epidemije, sodstvo iz tega izvzeto

Slovenija "zamrznjena na vesoljski ladji"

Ukrepi so namenjeni temu, da normalno stanje kolikor je mogoče zamrznemo. »Za ta čas, ki ga ta zakon zajema, je dovolj zagotovljenih sredstev,« je poudaril Janša in dodal, da je treba v tem času "zdržati v dobri kondiciji" in uporabil prispodobo iz prihodnosti. "Predstavljajte si, da je Slovenija na vesoljski ladji na dolgem potovanju. Potnike na tem potovanju zamrznejo, da bi lahko ob pristanku normalno funkcionirali."

matej-lahovnik_bobo_10.03.17
Bobo
"Gre verjetno za največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države."

Matej Lahovnik: "Gre verjetno za največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države."

»Vlada RS je že začela z zbiranjem elementov za določitev smernic tudi za drugi mega paket,« je še dejal in dodal, da bo ta zajel tudi druge predloge. V tem času so sicer dobili več kot tisoč različnih predlogov. Prepričan je, da so jih zajeli vsaj 90 odstotkov. Poudaril je tudi, da če se bo še naprej tako upoštevalo ukrepe, nekateri ne bodo več potrebni. »Že zdaj pa lahko rečem, da se je Slovenija v zadnjih dneh s to nevarnostjo epidemije soočila izjemno resno, in če bomo nadaljevali po tej poti, bo končna cena bistveno nižja od tiste, ki smo se je vsi bali na začetku.«

Vlada bo danes zvečer spet razpravljala o morebitnih dodatnih ukrepih. Kar se tiče omejitve gibanja na občino bivanja, odločitve še ni, je dejal Janša. Je pa povedal, da se po informacijah, ki jih ima, stanje popravlja.

Pogoji za varno delo

Vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik je uvodoma dejal, da mora Slovenija hitro in odločno ukrepati. O naboru je dejal, da je celovit, kolikor je mogoče, in da je vreden dve milijardi evrov: "Gre verjetno za največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države."

Po podrobnejši predstavitvi zgoraj naštetih ukrepov poudaril, da gospodarstvo sicer lahko nekaj časa stoji, ne more pa stati dolgo, zato je potrebno zagotoviti pogoje za varno delo v obstoječih razmerah. To je tisto, kar je ključno, je dejal.

Raspiratorji in zaščitne maske

Vlada je nalogo za centralno nabavo zaščitne opreme naložila ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je trenutna situacija za nabavo zaščitne opreme težka zaradi logističnih problemov. Ob tem je poudaril, "da pristojna ministrstva, dobavitelji opreme in tudi diplomatsko konzularna predstavništva delajo vse na tem, da naročene količine zaščitnih sredstev dobimo".

V centralno skladišče civilne zaščite je sicer v ponedeljek prispelo 125.200 kirurških mask, pa tudi 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje. Minister je zanikal, da bi doslej kakšna zaščitna oprema kje obtičala, in dodal, da doslej iz blagovnih rezerv niso predplačevali naročil. "Zaščitna sredstva plačujemo samo po izdobavi," je poudaril.

Težave pri dobavi zaščitne opreme v tem tednu pripisujejo predvsem zapletom pri logistiki, po Počivalškovih besedah pa se "pomalem z naročili, ki smo jih dobili, zadeva izboljšuje". Minister je dodal, da imamo "naročenih dovolj mask, da bomo poleg zdravstvenemu osebju zaščitna sredstva lahko ponudili tudi ostalim".

Počivalšek je spomnil, da se je začela tudi proizvodnja zaščitne opreme v domačih podjetjih. "Tako bomo po malem vedno večje količine zaščitnih sredstev in pa mask dobavljali tudi od naših domačih proizvajalcev," je dejal.

Dodal je, da so v dogovoru z ministrstvom za zdravje naročili tudi zadostno število respiratorjev za potrebe slovenskih bolnišnic. "Respiratorji prihajajo in verjamem, da jih bomo pravočasno dobili zato, da bomo zadovoljili vse potrebe našega zdravstvenega sistema. Upam pa, da jih ne bo treba uporabljati," je sklenil.