Preventivni ukrepi

Upokojenci naj ne zahajajo v banke in hranilnice, če ni nujno

J.P./STA
23. 3. 2020, 12.36
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 12.44
Deli članek:

Banke in hranilnice zaradi zaščite svojih strank in zaposlenih pozivajo upokojence, ki jim bodo konec meseca nakazane pokojnine, da poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru.

Profimedia
Izogibajo naj se uporabi gotovine, za pomoč naj prosijo pooblaščence svojih računov, so sporočili z Združenja bank Slovenije.

V Združenju bank Slovenije so svetovali, da upokojenci z bančno kartico dvig gotovine opravijo na bankomatu. Če je možno, naj poslujejo brez gotovine. Bančne posle lahko uredijo preko spletne ali mobilne banke. Prav tako naj se izogibajo plačilom v gotovini, da zmanjšajo nepotrebne stike. Na prodajnih mestih naj plačajo s kartico, še boljša je uporaba brezstičnih kartic ali mobilnih telefonov.

Upokojencem lahko pomagajo pooblaščeni na računu, so predlagali v združenju. Pooblaščenci lahko namesto njih plačajo položnice, naročijo potrebščine preko spletnih trgovin ali dvignejo gotovino na bankomatih.

Na dan izplačila pokojnin bodo delujoče poslovalnice bank in hranilnic večinoma odprte od 8. do 13. ure.

V kolikor je obisk bančne poslovalnice neizogiben, naj upoštevajo preventivne higienske in varstvene ukrepe ter navodila poslovalnic. V poslovalnice naj vstopajo posamično in ohranijo priporočeno razdaljo z drugimi prisotnimi. Kjer je to potrebno, naj najavijo svoj prihod v poslovalnico. Po vsakem stiku ali opravilu naj si umijejo in razkužijo roke ter naprave, ki so jih uporabili.

V primeru vprašanj naj na daljavo stopijo v stik z banko ali hranilnico.