število okuženih narašča

V šmarskem domu upokojencev okuženih 19 stanovalcev in pet zaposlenih

J.P./STA
23. 3. 2020, 11.21
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 11.58
Deli članek:

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča.

Facebook
Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah

Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.

Po oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih osebah, prav tako ga bodo pri enem morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe.

V nedeljo sta bila brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s covid-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki pa že ves teden ni bila na delu. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

Relativno stabilno

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni šmarskega doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.