Pogovor

Martin Jezeršek: »Smo pred valom množičnih odpuščanj v vseh panogah«

Simon Rosc
24. 3. 2020, 06.50
Deli članek:

V času krize zaradi koronavirusa trpi veliko število slovenskih podjetij. A agonije ne bo konec niti po tem, ko bo virus premagan. Pustil bo dlje časa trajajoče posledice na podjetjih, marsikatero se zato te dni sooča z vprašanjem, kako naprej, če sploh, in kako svojim zaposlenim ta čas zagotoviti vsakdanji kruh. Veliko tega bi lahko rešili primerni in pravočasni ukrepi vlade, na kar je v pismu, ki ga je naslovil na vlado, opozoril Martin Jezeršek, generalni direktor dobro znanega podjetja Jezeršek gostinstvo, d. o. o. Z njim smo se pogovarjali o trenutni situaciji in vladnih ukrepih za zajezitev krize.

arhiv
Martin Jezeršek: "Odpuščanj si nikakor ne želimo, vendar se zdi ukrep vse bolj realen."

Pred nami so negotovi časi, na kar ste opozorili tudi v pismu vladi in jih pozvali k ukrepom, ki bodo gospodarstvu dejansko v pomoč. Kot ste zapisali, bi ukrepi, kot so jih sprejeli na primer v Franciji in Avstriji, rešili veliko delovnih mest. Začniva s situacijo v vašem podjetju. Kakšna je situacija zaradi krize, ki jo je povzročil koronavirus?

Že v sredini februarja se je začel padec prihodkov z odpovedmi turističnih skupin v restavraciji Blejski grad, kasneje z odpovedjo velikih dogodkov v cateringu, nato manjših dogodkov na vseh poslovnih enotah, vse do nedavnega zaprtja vseh treh poslovnih enot, to so Dvor Jezeršek, Restavracija Blejski grad in Pivnica Union. Prve varčevalne ukrepe smo v podjetju Jezeršek gostinstvo začeli sprejemati pred skoraj mesecem dni. Zdaj so nekateri sodelavci že na čakanju na delo doma, drugi na lastno željo koristijo še lanske ali del letošnjih dopustov, kmalu pa bomo primorani na čakanje na delo doma napotiti večino svojihsodelavcev. Smo tik pred odločitvijo, ali podaljšati pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Zadnji in najmanj ugoden ukrep je le še odpoved pogodb za nedoločen čas.

Iščemo vse možne rešitve, kako to preprečiti. Dogovarjamo se za sodelovanje s kuhinjami nekaterih bolnišnic, da bi tako sodelavcem zagotovili prihodke, vendar večina sodelavcev ne želi delati v rizičnem okolju, saj imamo vsi doma ljubljene, ki jih ne želimo ogroziti. Kljub temu, da likvidnost našega podjetja še ni ogrožena, nam počasi zmanjkuje časa in možnosti za dodatne varčevalne ukrepe.

Prav zato smo naslovili pismo na vlado Republike Slovenije, da čim prej predstavi predvidene nove ukrepe za pomoč gospodarstvu, ki jih pripravlja v dodatnem interventnem zakonu. Bojimo se namreč, da se bo konec marca sprožil plaz množičnih odpovedi delovnih razmerij v vseh storitvenih panogah.

Ali boste primorani odpuščati zaposlene in kolikšen bo ta delež?

Do konca naslednjega tedna bomo morali sprejeti odločitev glede morebitnega odpuščanja. Tega si nikakor ne želimo, vendar se zdi ukrep vse bolj realen. Konec meseca se namreč nekaterim sodelavcem iztečejo pogodbe o zaposlitvi za določen čas. To so delovna mesta, ki smo jih težko ustvarili; to so sodelavci, ki jih cenimo in imajo doma družine. Kljub temu, da jih bomo verjetno čez šest mesecev spet potrebovali in težko pridobili nazaj, saj gre za deficitarne poklice, pa si ne moremo privoščiti stroškov nadomestila za čakanje na domu kljub subvenciji države.

Kako ocenjujete vladne ukrepe?

Ukrepi, ki so bili v četrtek sprejeti v parlamentu, so se zdeli primerni deset dni nazaj. Vmes se je spremenilo veliko. Večina posla za april, maj in junij je odpovedanega, odpovedi sežejo že v julij in avgust. Predlagan interventni zakon ni dovolj, da bi lahko ohranjali delovna mesta. Spremljamo ukrepe Avstrije, Francije, Češke in drugih držav, ki večinoma nadomestijo celoten strošek plače za delavca na čakanju. Če bi delovali na enem od omenjenih trgov, bi lahko ohranili delovna mesta. Z ukrepi, ki so na mizi pri nas, si tega žal ne moremo privoščiti.

Kaj pričakujete od vlade v naslednjih dneh oziroma kako bi po vašem mnenju morala omiliti nastalo krizo v gospodarstvu? Kakšne ukrepe potrebujete?

Od vlade pričakujemo, da bo že v začetku naslednjega tedna predstavila dodatne ukrepe, ki jih obljublja. Če to ne bo naredila v začetku tedna, se bojim, da bo prepozno. Bliža se 31. marec, novo obračunsko obdobje za osebne dohodke, in do takrat bo gospodarstvo množično sprejemalo odločitve o morebitnem odpuščanju. Če ukrepi ne bodo predstavljeni dovolj hitro, če ukrepi ne bodo dovolj močni, če bo tveganje preveliko, se bo sprožil plaz množičnih odpuščanj in huda gospodarska kriza ne bo več vprašanje, ampak dejstvo.

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost gospodarstva naslednjega pol leta?

Trenutno ocenjujemo, da vsaj šest mesecev turistično gospodarstvo ne bo ustvarilo niti 50 odstotkov načrtovanih prihodkov. Bojim se, da bo lahko že naslednji teden moja ocena še veliko bolj črnogleda. Šele jeseni se bo turistično gospodarstvo stabiliziralo do te mere, da bomo lahko ocenili realno stanje in predvideli okrevanje.