Aktualno glede COVID-19

Tomaž Gantar: V Sloveniji druga smrtna žrtev novega koronavirusa

S.R.
22. 3. 2020, 17.39
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 19.15
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo Janez Cigler Kralj sta javnosti pojasnila zadnje informacije s področja boja proti novemu koronavirusu v Sloveniji.

Facebook / Dom starejših občanov Metlika
Dom starejših občanov Metlika

Kot smo danes že poročali, se je število potrjenih primerov okužbe v zadnjih 24 urah povečalo za 31, v Sloveniji smo tako do 14. ure danes zabeležili 414 potrjenih primerov okužbe z virusom sars-cov-2. V današnji izjavi za javnost, ki se je začela ob 17.30 uri, sta nove podrobnosti v zvezi s strokovno in medicinsko pomočjo ter organizacijo dela v domovih za starejše pojasnila minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Ministrstvo za zdravje je že pred tem na spletišču vlade zapisalo, da stanje na terenu obvladujejo ter se iskreno se zahvaljujejo vsem "zdravstvenim delavcem in osebju v socialno varstvenih zavodih, ki nesebično nudijo medicinsko in ostalo strokovno pomoč, predvsem pa so v teh izjemnih in težkih trenutkih sočutni in požrtvovalni." Podrobno so pojasnili tudi vse aktivnosti in ukrepe, ki so jih izvedli za preprečevanje oziroma omilitev širjenja novega koronavirusa v Sloveniji.

Gantar je navedel zadnje podatke o številu potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom ter pojasnil, da je danes v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 55 bolnikov, kar je eden manj kot včeraj. Glede na včerajšnje razmere pa na enotah za intenzivno nego leži en bolnik več, na intenzivni negi jih je danes torej 10. Dodal je še, da so doslej izdali 280 odločb za karanteno. Je pa navedel še tragično novico, da smo v Sloveniji zabeležili drugi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Kot je izvedela STA, je umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom. V obeh smrtnih primerih v Sloveniji gre torej za osebi, stari približno 90 let, ki sta imeli številna "spremljajoča obolenja," je pojasnil ter dodal, da so zdravniki pri obeh že prej ocenjevali, da "lahko pride do smrti, je pa dejstvo, da je bila okužba prisotna." "V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19," je dejal Gantar.

Glede vprašanja zaščitnih sredstev je poudaril, da je nabava teh ena od kritičnih točk ozdiva na to krizo, način nabave pa da je organiziran centralno, zanj namreč skrbi Ministrstvo za gospodarstvo. Gantar je izpostavil tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov, poroča STA. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo potrebno, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne, je pojasnil. 

Odvzem brisov v domovih za starejše

Cigler Kralj je pojasnil, da bodo varovancem v domovih za starejše mobilne ekipe brise jemale kar tam. Odvzem brisov bo zagotovilo ministrstvo za delo, ki bo tudi enotna točka za zbiranje potreb po opremi in kadrih izvajalcev institucionalnega varstva. "To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, ki mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je posledično vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti," je dejal Cigler Kralj.Minister se je vsem, ki oskrbujejo najranljivejše skupine ljudi v domovih za starejše, v varstveno-delovnih centrih ter v centrih za usposabljanje in delovno varstvo zahvalil za požrtvovalno delo.

Na vprašanje glede načrtovanega kriznega dodatka za upokojence in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva pa je po poročanju STA zagotovil, da bo "kakršen koli dodatek, kakršna koli pomoč, ki bo sprejeta v okviru korona-paketa takšna, da bo pravična in da bo odgovorila na potrebe ljudi, ki jo bodo prejeli. To moramo zagotoviti". Zveza društev upokojencev Slovenije je namreč danes pozvala vlado, da bi bilo treba po vsebini in obsegu jasno definirati, kdo je do dodatka upravičen in koliko časa ga bo prejemal, kako bo upoštevan kot dohodek in na kaj vse bo posledično vplival, še poroča STA.