vzporednice

Janša: "Danes Evropa izgleda kot v srednjem veku, mesta v strahu pred kugo, z obzidji in mitnicami na vsakem koraku"

A.S./STA
22. 3. 2020, 13.28
Deli članek:

Ob tem ko danes mineva deseti dan, odkar je Slovenija razglasila epidemijo novega koronavirusa, je vlada Janeza Janše, ki je sicer posle prevzela že po tem, izpostavila sprejem ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. Na spletni strani pa so povzeli tudi besede premierja Janše, ki vzporednice vleče s srednjeveško kugo in vojno za Slovenijo.

STA
"Trenutno se lahko zanesemo le nase," je zapisal aktualni premier Janez Janša.

"Danes Evropa izgleda kot v srednjem veku, mesta v strahu pred kugo, z obzidji in mitnicami na vsakem koraku. Le interneta niso imeli. Trenutno se lahko zanesemo le nase in na to, kar lahko sami proizvedemo, pridelamo in zberemo iz lastnih zalog," je o aktualnem dogajanju zapisal premier.

Ob tem je pojasnil, da poskušajo urejati zamaške v tovornem prometu in trgovini, težave so celo s vračanjem slovenskih državljanov iz drugih evropskih prestolnic.

"Vendar bomo zmogli. Nenazadnje, ob razpadu Jugoslavije smo imeli vojno, zaprte meje, izgubo 80 odstotkov trga. A smo se hitro pobrali in začeli pospešeno loviti zaostanek za razvitim svetom," je še navedel in uspeh pripisal potrpljenju, enotnosti, znanju, modrosti in pogumu.

Po izpeljanih najnujnejših korakih za upočasnitev in zajezitev epidemije novega koronavirusa vlada sicer v tem trenutku tudi pospešeno pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, so še zapisali na spletni strani.

Danes so na Twitterju že napovedali, da bo vlada v ponedeljek obravnavala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom in določila splošni okvir za povračilo. Pričakovati je, da bo več podrobnosti na popoldanski izjavi pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj.