Zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse v Neku pa deluje normalno, je sporočila Uprava RS za jedrsko varnost. V upravi za jedrsko varnost so zapisali, da se na opremi tudi ni sprožil noben alarm. 

V Neku so s tem končali pregled in nadaljujejo obratovanje. Krška nuklearka sicer po potresu normalno obratuje, so še dodatno zagotovili. Tiskovna predstavnica Neka Ida Novak Jerele je za STA povedala, da imajo v nuklearki za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč pripravljene različne in natančne protokole. Skladno s temi so ravnali tudi danes, tehnično osebje Neka pa je preverilo elektrarniške sisteme in komponente. 

Ko so dobili potrditev, da potres ni vplival na delovanje Neka, pa je elektrarna lahko brez posebnosti nadaljevala obratovanje.

krška-nuklearka, jedrska-elektrarna-krško
Bobo
Krška nuklearka deluje normalno.

Enkrat preventivno

Nek so zaradi naravne nesreče do zdaj le enkrat zaustavili, in sicer konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so elektrarno zaradi potresa preventivno zaustavili. 

V zadnjem obdobju so bile bolj pogoste velike poplave, ki pa delovanja Neka niso ogrozile. Elektrarna je bila tudi projektirana po najvišjih možnih merilih in glede na najvišje možne potrese na svojem območju, je še pojasnila Novak Jereletova. 

Tudi širše v Posavju potres ni povzročil vidnejše škode. Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da s terena niso dobili poročil o povzročeni škodi. Krški župan Miran Stanko pa je potrdil, da močan potres v bližnjem Zagrebu v občini Krško "praktično ni povzročil škode".

Iz Avstrije znova pozivi k zaprtju krške nuklearke

Po jutranjem močnem potresu so se v Avstriji spet okrepili pozivi k zaprtju Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki sicer deluje normalno. Politiki so znova opozorili, da Nek predstavlja veliko varnostno tveganje in da se njegova življenjska doba izteka."Tokrat se je morda res vse dobro izšlo, ampak kaj pa naslednjič," je za medije dejal koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ). Poudaril je, da prehod na alternativne vire energije srednje- in dolgoročno gledano nima alternativ.

Namestnik štajerskega deželnega glavarja Anton Lang (SPÖ) in njegova strankarska kolegica Ursula Lackner sta opozorila, da je bil Nek grajen za 40 let delovanja, zato ga bo treba v vsakem primeru zapreti do leta 2023.

Po mnenju štajerske političarke iz vrst Zelenih Sandre Krautwaschl je današnji potres še en dokaz, kako nevaren je lahko Nek. "Potres bi moral biti opozorilni znak za Slovenijo, da je čas za zaustavitev in zaprtje krške jedrske elektrarne," pa je dodal poslanec FPÖ Walter Rauch.

Vsi so se obenem strinjali, da je treba opustiti načrte o gradnji drugega bloka Neka. Odločnejše nasprotovanje Neku je bilo pri severnih sosedih nazadnje zaznati prav avgusta lani, ko je tedanji premier Marjan Šarec dejal, da je treba vse napore usmeriti v izgradnjo drugega bloka.