aghah
EMSC
Potres so čutili po vsem Balkanu.

Po podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je ob 6.24 uri Hrvaško stresel potres magnitude 5,3. Žarišče potresa, ki so ga čutili širom Balkana, tudi po vsej Sloveniji, je bilo v bližini slovensko-hrvaške meje, in sicer približno sedem kilometrov severno od Zagreba na globini desetih kilometrov. Ob 7.01 je streslo znova, po podatkih EMSC tokrat z magnitudo 5,0. Ob 7.41 uri je bilo nato čutiti še en, tokrat nekoliko blažji popotresni sunek, poročajo hrvaški mediji.

Agencija RS za okolje je medtem sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 6.24 uri zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane, pa poroča STA.

Kot je razvidno s spletišča EMSC, s Hrvaške prihajajo pričevanja o močnem tresenju zgradb in tudi pohištva znotraj bivalnih prostorov. Trajalo je nekaj sekund. "Zelo močno tresenje, v trenutku sem bil buden, stvari so padale s polic, v zidu so razpoke," je zapisal prebivalec Zagreba. Kot nam je sporočila ena od bralk, je sama potres čutila tudi v Celju. "Čutilo se je močno zibanje, slišalo se je pokanje, trajalo je kakšnih 15 sekund," je pojasnila. Potres so sicer čutili prebivalci vse od juga Avstrije do Sarajeva v Bosni in Hercegovini.

S fotografij, ki prihajajo s terena, je razvidno, da je potres poškodoval tudi zagrebško katedralo, na zagrebških ulicah pa je videti opeke in razpokane zidove. S pročelij stavb je padal omet. Iz Hrvaške poročajo o gmotni škodi, ljudje so se kljub grožnji, ki jo predstavlja novi koronavirus, podali na ulice, poročil o morebitnih žrtvah zaenkrat še ni.

Iz hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so prebivalce Zagreba, ki so se po potresu odpravili na ulice, pozvali, naj se oddaljijo od zgradb ne glede na to, ali so poškodovane. Oddaljijo naj se tudi od električni drogov, kljub temu naj z obzirom na koronavirus poskušajo eden od drugega držati razdaljo.