Oster odziv

Kadunc: "Nismo v vojni in na cenzuro ne pristajamo"

S.R./STA
21. 3. 2020, 16.35
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 19.08
Deli članek:

Petkov tvit premierja Janeza Janše o delovanju RTV Slovenija je zbudil ostre odzive DNS in vodstva RTV. Napadi na RTV Slovenija zaradi kritičnega poročanja o ukrepih vlade so popolnoma nesprejemljivi, so zapisali v društvu, vodstvo RTV Slovenija pa je poudarilo, da ne pristajajo na cenzuro.

STA
"RTV Slovenija ne laže, če objavlja novice in odmeve, ki komu niso všeč," je dejal Kadunc.

Janša je na Twitterju poobjavil prispevek TV Slovenija in pripisal: "Ne širite laži, TV Slovenija. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani." S tem se je odzval na pogovor TV Slovenije s predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc. 

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije Janševe izjave razumejo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti. V DNS so ocenili, da je izjava znak za skrb, v Sindikatu novinarjev Slovenije pa so ga označili za zaskrbljujočega.

"Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo," so poudarili v DNS. 

Podobno so ocenili v sindikatu novinarjev: "RTV Slovenija ključno vlogo pri obveščanju in izobraževanju javnosti, kar je še posebej pomembno v teh kriznih časih. V sindikatu podpiramo zaposlene na RTV Slovenija in opozarjamo, da je eno od ključnih poslanstev medijev in novinarjev v demokratični družbi nastavljanje ogledala oblasti." 

"RTV Slovenija ne laže"

Tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je danes za Radio Slovenija poudaril, da javni servis ravno v teh časih izkazuje sposobnost natančnega in celovitega informiranja na vseh svojih programih. "RTV Slovenija ne laže, če objavlja novic in odmeve, ki komu niso všeč. To samo kaže, da smo sposobni prispevati svoj delež k demokratičnosti družbe. Brez tega ni demokracije. Če nam bo kdajkoli spodrsnilo in naše sporočilo ne bo resnično, ga bomo vedno na ustrezen način korigirali," je zagotovil Kadunc.

"Nismo v vojni in na cenzuro ne pristajamo. Zahtevamo tudi odgovore na relevantna vprašanja. Nihče nam nima pravice govoriti, kaj in kako naj objavljamo. Zagotovo bomo naredili vse za celovito in verodostojno informiranje," je še dejal. 

Po besedah generalnega direktorja RTV do sedaj nobena študija ni pokazala, da je zaposlenih preveč za obseg programov javnega servisa. Število zaposlenih in sodelavcev so že zmanjšali za več kot deset odstotkov, tudi povprečne plače so na RTVS bistveno manj zrasle kot v javnem sektorju nasploh, je spomnil. Zavrnil je tudi pozive k neplačevanju rtv-prispevka, brez katerega bi izgubili javni servis

V DNS so še so opomnili, so napadi na javni servis in medije značilnosti nedemokratičnih in avtoritarnih režimov. V bojazni pred podobnimi nevarnimi praksami so zato o dogajanju obvestili Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk, so sporočili.