odgovorili na zahteve sindikata delavcev trgovine

Od polnoči se minimalni delovni čas trgovin skrajšuje. Sindikat: Vlada je le delno prisluhnila

A.S./STA
20. 3. 2020, 19.21
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 21.32
Deli članek:

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. Vlada je s tem le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. "A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo," opozarja. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno lahko pride do stavke, dodaja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Odlok v veljavi od polnoči

V sporočilu po seji je vlada sicer znova spomnila, da je namen določitve minimalnega obratovalnega časa preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev.

Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Odlok bo začel veljati ob polnoči.

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začela veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Sindikat delavcev trgovine: Vlada le delno prisluhnila, dialog zavrača

Vlada je s skrajšanjem minimalnega delovnega časa živilskih prodajaln na 18. uro le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. "A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo," opozarja. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno lahko pride do stavke, dodaja.

"Če bi nam zares prisluhnili, bi razumeli, da določitev obratovalnega časa najmanj do 18. ure za večje trgovine ne bo prinesla želenega učinka bolj razpršene potrošnje," je za STA izpostavil Rožič. "Če bi to želeli, bi morali državljanom na dom poslati urnik, kdaj naj gredo v trgovino, ker sicer bodo gneče ob določenih urah v dnevu še vedno enake," je prepričan.

Delodajalci zlorabljajo trenutno nakupovalno mrzlico

Ob tem je znova izpostavil, da so kolektivi v trgovinah podhranjeni in da nekateri delodajalci še vedno zlorabljajo trenutno nakupovalno mrzlico "zaradi lastne želje po dobičkih". Zaposleni zato po njegovih besedah delajo nadure, zaradi bojazni pred izgubo službe pa nekateri prihajajo na delovno mesto celo z znaki prehlada ali vročine.

Ker to v tem času nikakor ni primerno, v sindikatu pozivajo, da se odlok popravi z omejitvijo delovnega časa do maksimalno 18. ure. "Zdravje zaposlenih v trgovini in vseh državljanov je namreč najpomembnejše in poskrbeti moramo za njihovo zaščito," je odločen Rožič.

Sindikat delavcev trgovine bo zato izvajal striktni nadzor nad zlorabo te ureditve in v primeru kopičenja nadur zaposlene v posameznih enotah pozval k stavki "na način, da ostanejo doma".

Sindikalist je povedal še, da določitev odpiralnega časa sploh ne zagotavlja bolj razpršene potrošnje. "Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati," je izpostavil.

Ljudje med seboj ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo, je dejal in dodal, da zaposleni poročajo tudi o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni agresiji.

"Če v vladi menijo, da bodo s takšnimi ukrepi rešili trenutne težave v trgovinski dejavnosti, si mečejo pesek v oči. Potrebni bi bili razumni ukrepi, med drugim vzpostavitev nadzora z varnostno službo tako pred trgovinami kot tudi na posameznih kritičnih oddelkih v trgovinah," je še navedel in zato predstavnike oblasti pozval k dialogu.