Epidemija koronavirusa

Nagovor premierja Janše: Časa krize ni mogoče izmeriti, zagotovo pa ne govorimo o dnevih, temveč najmanj o tednih in mesecih

R.T.
19. 3. 2020, 20.44
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 20.59
Deli članek:

Ob sprejetju interventnega zakona in začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih prostorih je državljane in državljanje nagovoril premier Janez Janša.

STA
Janez Janša je med drugim povedal: "Časa krize ni mogoče izmeriti, zagotovo pa ne govorimo o dnevih, temveč najmanj o tednih in mesecih."

"Svojo državo smo pred 30 leti ustanovili in ubranili tudi zato, da bi v njej lahko živeli svobodno. Omejevanje gibanja je v temeljnem nasprotju z bistvom našega življenja in hotenja. Toda v tem trenutku je nujno, če želimo rešiti mnoga življenja," je v video nagovoru slovenskim državljanom, ki ga je objavil na družabnih omrežjih, pojasnil Janša.

Zato je prosil, da odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela na podlagi zakona o nalezljivih boleznih in bo veljal od polnoči dalje, dosledno upoštevajo. V bolnišnicah imamo po njegovih besedah že tudi mlade, ki so oboleli za virusom, zato nevarnosti res ne podcenjujmo.

"Če smo doma, porabimo čas, ki je kar naenkrat na voljo, za družino, za študij, za kuharske recepte, za opravila na vrtu ali njivi. Preberimo knjigo, ki že dolgo čaka na polici in pokličimo znanca ali prijatelja, ki ga že dolgo nismo. Razmislimo o osebnih in poslovnih izzivih, ki nas čakajo po krizi," je pozval Janša. Veliko koristnega lahko po njegovem mnenju naredimo zase tudi v teh časih. "Veliko pa je tudi drobnih, a prijetnih stvari, za katere dolgo ni bilo časa. Bodimo v mislih in molitvah s tistimi, ki so zboleli in s tistimi, ki varujejo njihova življenja," je dodal.

Vsem pa je položil na srce: "Najbolj nujno je, da se zavemo, da tudi najbolj drastični ukrepi ne bodo zalegli, če se ne bomo zavedali, da je vsak izmed nas tako del problema kot del rešitve. Virus lahko širimo samo mi kot posamezniki. Samo kot posamezniki lahko tudi vsaj upočasnimo širitev."