Interventni zakon

Bo imela vlada posluh za najbolj ranljive samozaposlene, za tiste, ki bodo ostali brez dohodkov?

G.G.
19. 3. 2020, 17.17
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 17.46
Deli članek:

Opozicijske stranke so predlagale dopolnila k interventnemu zakonu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ta za samozaposlene predvideva odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos za dve leti.

V eni od pobud, ki se je postavila za 106 tisoč samozaposlenih, so takšen ukrep označili za slab. "Pobuda, da bi se odložilo njihovo plačevanje prispevkov, ni pomoč, temveč zadolževanje, ki vodi v bankrote," so posvarili. Sami za samozaposlene za čas trajanja epidemije predlagajo dve rešitvi: oprostitev plačila obveznih socialnih prispevkov tistim, ki bodo letos zaslužili manj kot 20.000 evrov, in pomoč tistim, ki so ostali povsem brez sredstev za preživetje in so v preteklem mesecu zaslužili manj kot znaša neto minimalna plača.

Podobnega mnenja so bili danes poslanci opozicijskih strank. Najbolj oster je bil Miha Kordiš iz Levice, ki je dejal, da "ne moremo spregledati skupine 100 tisoč ljudi". Tudi Matjaž Han iz SD meni, da je potrebno samostojnim podjetnikom in samozaposlenim, ki v tem času ne smejo oz. ne morejo delati, odpisati prispevke za tri mesece. Nekateri razpravljalci pa so spomnili, da gre za razčlenjeno skupino, nekaterim tudi danes gre dobro in lahko delajo, medtem ko so drugi ostali brez dela. 

Kako pa je z drugimi zaposlenimi?

Država bo pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Delavci bodo v času čakanja, ki bo lahko trajalo največ tri mesece, prejemali 80 odstotkov nadomestila plače, ki znaša povprečje plač v zadnjih treh mesecih, pri čemer bodo delodajalci zagotovili 60 odstotkov tega plačila, država pa 40 odstotkov. Delodajalec se bo moral ob tem zavezati, da bo njihova delovna mesta ohranil še najmanj šest mesecev po tistem, ko jih je napotil na čakanje. Do 80 odstotkov nadomestila plače bodo upravičeni tudi delavci, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni, bo pa v tem primeru plačilo v celoti krila država.