»dobre novice«!?

Maske ne obstajajo, Tonin je čez noč ugotovil, da je šlo za "klasično prevaro"

S.R.
19. 3. 2020, 11.37
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 14.48
Deli članek:

Ob 12. uri se je z Vojkove ceste 55 v izjavi za javnost javil minister za obrambo Matej Tonin, ki je med drugim pojasnil, kaj se je včeraj dogajalo z »izginulimi« maskami.

Bobo
Matej Tonin

Obrambni minister Matej Tonin je že pred novinarsko konferenco prek twitterja razkril »dobre novice.« Pojasnil je, da so čez noč s pomočjo policije ugotovili, kaj se je zgodilo s tremi milijoni mask, za katerimi se je včeraj izgubila vsaka sled. Spomnimo, Tonin je včeraj v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija razkril, da bi morale te včeraj prispeti iz Italije, a da so izgubili stik z voznikom tovornjaka, ki jih prevaža. "Upam, da ni kdo izkoristil trenutka za vojno dobičkarstvo, da bi država plačala tri milijone mask, potem bi pa te maske kar nekam poniknile," je včeraj dejal razočarano. Danes je boljše volje, a novice vendarle niso najboljše, saj je kot kaže šlo za "klasično prevaro," kot se je izrazil. Maske sploh ne obstajajo. Slovenija jih po današnjih zagotovilih na srečo še ni plačala in jih jasno tudi ne bo, saj te maske sploh ne obstajajo.

Kot je pojasnil Tonin, so bili ves čas v stiku z voznikom. Ta je bil, kot je zatrjeval sam, ob 14. uri na carini v Sežani, ob 17.30 so ga spustili naprej, ob 18. uri naj bi nato tankal na bencinski črpalki v Postojni, zatem pa naj bi prispel v Ljubljano, a tam o njem ni bilo ne duha ne sluha. Angažirali so policijo, ki je ugotovila, da gre, kot se je izrazil Tonin, za "klasično prevaro," v katerega je vpleteno podjetje Global Promet, ki ga vodi "Emir Begović iz Bosne in Hercegovine" in ki bi moralo te tri milijone zaščitnih mask dostaviti iz Švice. Ta tovor torej sploh ni obstajal, tega voznika na carini v Sežani ni bilo, tam seveda tudi ni bilo niti tovornjaka niti mask. Globoko razočaran Tonin je poudaril, da gre za popolnoma nemoralno dejanje, da nekdo to "veliko krizo izrablja za kovanje dobička" ali celo kaj hujšega. "Dobra stran je, da država še ni nič plačala za te maske in vsaj državni proračun ni bil oškodovan," je nato danes poudaril Tonin.

Obrambni minister je še pojasnil, da se v teh dneh javljajo številni ljudje, ki trdijo, da lahko "danes, jutri pojutrišnjem dobavijo veliko število mask, ko pa jih vprašamo, kdaj jih lahko dostavijo, začnejo z izgovori, da jih imajo v Indiji, na kitajskem …" "Ne, mi jih potrebujemo tu in zdaj," je bil odločen. Z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom so se zdaj zato dogovorili, da bodo zgodbo obrnili. Zdaj bo vlada povedala, da bo v teh dneh ob tej uri opremo odkupovala, kogar koli pa bo to zanimalo, bo moral zaščitno opremo tja dostaviti, nato jo bo vlada odkupila po vnaprej določeni ceni.

Tonin je poudaril še, da za nabavo zaščitne opreme skrbita ministrstvo za gospodarstvo in blagovne rezerve. Obrambno ministrstvo opremo le razpečuje.

Zadevo preiskuje tudi policija

Da preiskujejo v povezavi z dobavo zaščitnih mask preiskujejo sum kaznivegadejanja goljufije, so danes potrdili tudi pri PU Ljubljana. Sporočajo, da so kriminalisti že na delu in da poteka intenzivna preiskava. "Policija izvaja vse nujne ukrepe za zavarovanje dokazov in ugotovitev dejanskega stanja," pojasnujejo. Dodajajo še, da poteka zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije ter da v preiskavu sodelujejo z domačimi pristojnimi organi in tudi tujimi varnostnimi organi iz več držav. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. 

Iz PU Ljubljana še sporočajo, da bo policija v prihajajočem obdobju prednostno in dosledno obravnavala "vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem
škoditi družbi kot celoti."