Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je dejal minister Počivalšek, ki je ob robu dobave zaščitne opreme napovedal, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3. 

Kot je pojasnil, namreč še preverjajo, kaj se je zgodilo s pošiljko 1,5 milijona mask, ki naj bi v sredo prispela na letališče v nemškem Hamburgu. V poizvedovanje so vključili tudi diplomatsko-konzularno predstavništvo v Berlinu, zelo se je angažiral še veleposlanik Franc But

Počivalšek računa, da bodo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspeli uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju ostalim javnim službam, ki so v stiku z ljudmi, in gospodarstvu. V podjetjih se sicer tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, je pojasnil. Ob tem je Počivalšek poudaril, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. "Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi," je pojasnil. Obrambni minister Matej Tonin je namreč včeraj v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal, da bi morali včeraj iz Italije dobiti tri milijone mask, toda kar naenkrat so izgubili stik z voznikom tovornjaka. Tonin je sicer dejal, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, danes je nato tudi on pojasnil, da maske še niso bile plačane.

Dogovori potekajo

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek
Bobo
Maske so prispele.

Na trgu je po njegovih besedah ogromno različnih ponudnikov, tako da se blagovne rezerve v tem trenutku dogovarjajo še za približno 11 milijonov trislojnih mask. "Želim si, da čim prej zagotovimo toliko zaščitnih sredstev, da jih ne bo treba redistribuirati, ampak da bomo vsem omogočili dostop do toliko sredstev, kolikor jih potrebujejo," je dejal.

Ministrstvo za gospodarstvo in zavod za blagovne rezerve sta sicer zadolžena za nabavo zaščitnih sredstev, ki jih nato dostavijo v skladišče civilne zaščite. Distribucija sredstev pa je v rokah ministrstva za obrambo, je še pojasnil Počivalšek. 

Tonin je sicer v sredo pojasnil, da bodo zaščitno opremo delili po prioritetnem vrstnem redu. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu. 

Poleg navedenih Slovenija sicer pričakuje še 300.000 zaščitnih mask, donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Potem ko je pošiljka v sredo prispela na belgijsko letališče Liege, jo v Sloveniji pričakujejo danes zvečer ali v petek zjutraj.