DRŽAVA NE MIGNE S PRSTOM

Sestržani so stvari vzeli v svoje roke

Mojca Vtič/Štajerski tednik
19. 3. 2020, 21.00
Deli članek:

Občani ne počivajo in ne čakajo države na ureditev svojega bisera – Sestrškega jezera, ki je v državnih načrtih obravnavan kot akumulacija reke Polskave.

Mojca Vtič
Branko Gajšt, Slavko Ahec in Jan Žnidar

Ob pohodni poti do Sestrškega jezera, ki vodi mimo kozolca, ki pod streho varuje in na ogled postavlja staro kmečko orodje, proti reki Polskavi, so se trije člani ŠKD Sestrže lotili čiščenja več sto metrov zaraslega kanala.

Sestrško jezero je sicer pod Naturo 2000, naravovarstveniki pa so zato zahtevali odstranitev lesenih klopi z dela jezera. 

Kot je dejal Branko Gajšt, pobudnik akcij, se tam mimo rekreirajo ali preprosto uživajo v naravi številni obiskovalci in domačini. In da bi bila petkilometrska pot urejena, so morali zavihati rokave. »Smo že skoraj pri koncu,« je dejal slikar iz Sestrž in pobudnik akcij na jezeru ter povabil k obisku še posebej v spomladanskih mesecih, ko zacvetijo zasajene češnje, orehi, kostanji, jablane in še številne druge drevesne vrste. V odgovoru na vprašanje o ureditvi poti okrog jezera pa je Gajšt previdnejši. Sicer začetek gradnje akumulacije Medvedce sega v leto 1983, vendar še do danes ni dokončan in ne služi svojemu namenu, to je zadrževanju visokih voda Polskave in Devine.

In glede na odgovore direkcije za vode zaključka projekta, ki ima torej že skoraj 40-letno brado, v bližnji prihodnosti še ni na vidiku. Dejali so namreč: »Glede na to, da bosta potrebni tudi novelacija projektne dokumentacije in pridobitev soglasij deležnikov v prostoru, bo do dokončanja potrebnih več let.« Predviden strošek projekta, ki zajema še ureditev odvodnega in dovodnega kanala Devina, dokončanje akumulacije, gradnjo več novih mostov, je ocenjen na 3,5 milijona evrov.