Meme

RTV Slovenija zahteva odškodnino zaradi satirične predelave

Mihael Korsika
10. 3. 2020, 19.51
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 19.51
Deli članek:

Nacionalna televizija je del javnosti razburila z zadnjo oddajo Kaj dogaja, v kateri so upodobil priredbo pesmi skupine Game over, saj so se v njej norčevali iz novega koronavirusa. Le nekaj dni prej je nacionalka od organizacije Danes je nov dan zahtevala 1800 evrov odškodnine zaradi priredbe nastopa Zdravka Počivalška v Odmevih.

Facebook
Satire se ne da utišati z represijo, poudarjajo v organizaciji Danes je nov dan.

Pravna služba Radio Televizije Slovenija je pred enim tednom na neprofitno organizacijo Danes je nov dan naslovila poziv k zunajsodni poravnavi zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic pri predelavi nastopa predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki so ga opremili s podnapisi.

Gre za satirično priredbo njegovega nastopa ob vstopu v novo koalicijo, s katerim so želeli avtorji na humorističen način prikazati ozadje vstopa omenjene stranke v koalicijo, čeprav so v SMC pred volitvami zatrjevali, da pod nobenih pogojem ne bodo sodelovali v vladi Janeza Janše.

»Moram povedati, da je preživetveni nagon v politiki močna sila. Naša stranka je s svojim delovanjem v zadnjih letih popolnoma izgubila zaupanje volivcev. Javnomnenjske ankete nas praktično niso več zaznavale. Jasno je, da novih volitev ne bi preživeli,« lahko med drugim preberemo v podnapisih.

Zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic pa zdaj nacionalka od Danes je nov dan v zunajsodni poravnavi zahteva 1878,80 evra odškodnine in izbris videa z njihovih kanalov.

Dan, ko bodo umrli memi

V neprofitni organizaciji so se na nacionalkine grožnje na družbenem omrežju Facebook odzvali z zapisom: Dan, ko bodo umrli memi, v katerem zavračajo navedbe RTV Slovenija. »Gre za očitno parodijo, in kot tako prosto predelavo na podlagi zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Tradicionalni mediji in politika se še vedno niso navadili na dinamiko družbenih omrežij in dejstvo, da internetne satire ni mogoče utišati z orodji represije,« zagotavljajo v organizaciji.

Kot zagovorniki odprtosti podatkov in načel skupne rabe zato sporočajo, da se pozivu ne bodo uklonili in da od bitke za svobodo izražanja ne bomo odstopili.

»Upamo, da nas boste podprli vsi, ki razumete, kako pomembna je satira, še posebej v časih, ko oblast prevzema stranka z avtoritarnimi težnjami in odkritimi grožnjami o kratenju medijske svobode,« so še zapisali odgovorni v organizaciji Danes je nov dan.

Po njihovih navedbah tokratni poskus nacionalne televizije ni prvi, v katerem jih institucije preganjajo zaradi njihovih satiričnih videov. »RTV je leta 2015 s platforme Youtube uspela izbrisati video Best of: Soočenje referendum o zakonski zvezi, leta 2018 pa je stranka SDS z družbenih omrežij uspela umakniti naš video Ste že slišali za SDS spot v madžarščini,« so še zapisali.

»Takrat sem fasal jo, koronico«

Medtem ko RTV Slovenija preganja neprofitno organizacijo zaradi satire, pa je sama minuli konec tedna z oddajo Kaj dogaja povzročila ogorčenje v delu slovenske javnosti. V oddaji je namreč duo Tilen Artač in Igor Bračič z gostom Klemnom Slakonjo zaigral priredbo skladbe nekoč priljubljene skupine Game over Ubila si del mene. V pesmi Okužila si me skupine Germ over so prepevali o okužbi s koronavirusom. »Prišla si iz Milana, zvečer vsa nažgana, direkt v mojo posteljo. Zjutraj, ko si vstala, si vame zakašljala in takrat sem fasal jo, koronico,« so med drugim prepevali.

Zaradi zgražanja številnih gledalcev, med njimi je bil tudi mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša, ki je priredbo označil za neokusno in škodljivo, smo nacionalno televizijo zaprosili za komentar, a na naše vprašanje niso odgovorili.