Odločitev

V Kemisu ne bodo spoštovali odločbe inšpektorata

J.P.
10. 3. 2020, 12.41
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 13.08
Deli članek:

Izbrali so skrb za okolje ter obstoj podjetja.

Bobo
V podjetju so poteze inšpektorata označili za povsem nerazumne.

V Kemisu so po požaru maja 2017 obnovili prizadete objekte in nadgradili požarni sistem. Gradbena inšpekcija, ki deluje pod okriljem Inšpektorata RS za okolje in prostor, je za objekt C) v ponovljenem postopku že lani ugotovila, da je črna gradnja, in zahtevala njegovo odstranitev do 15. aprila. Pred dnevi je inšpekcija dodatno ugotovila, da je črna gradnja tudi objekt A, medtem ko prizidek (objekt B) k njej nima uporabnega dovoljenja. Kot so pred dnevi za STA povedali odvetniki vrhniške občine, odločba za oba objekta nalaga takojšnje prenehanje opravljanja dejavnosti, za prvega pa tudi rušitev v roku leta dni.

Družba Kemis je včeraj prevzela odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP), s katero je odločilo, da je objekt A,  odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov, nelegalna gradnja in zato zahtevajo rušenje, objekt C, rezervoar za požarno vodo, pa naj bi Kemis odstranil do 15. aprila. V Kemisu bodo vseeno nadaljevali s poslovanjem, so sporočili in odločbo označili za nezakonito. Kot so dejali, bi s prenehanjem delovanja "Slovenija ostala brez pomembnega objekta za ravnanje z nevarnimi odpadki. Slovenska gospodinjstva, gospodarstvo in javna podjetja ne morejo računati na to, da bodo za tiste nevarne odpadke, ki jih prevzema Kemisa, poskrbela druga podjetja," so zapisali v izjavi za javnost.

Zavrnili so tudi očitke, da je "Kemis v vseh teh letih po požaru samovoljno in brez gradbenega dovoljenja izvajal sanacijo ter se postavljal nad zakone in predpise gradbene zakonodaje". V izjavi je mogoče prebrati, da je celoten postopek sanacije in izgradnje objektov A, B in C spremljala gradbena inšpekcija, "ki od začetka postopka nujne gradnje do avgusta 2019 ni zaznala kršitev gradbene zakonodaje". Poudarili so tudi, da je objekt A ključen za njihovo delovanje, saj "v njem poteka sprejem, skladiščenje in obdelava odpadkov".

Kemis s svojimi podizvajalci letno poskrbi za 20.000 do 25.000 ton nevarnih odpadkov, torej za približno četrtino vseh.