V stiku s koronavirusom

V koprski ZD se je vsem navodilom navkljub prebil oboleli moški, zaprto stavbo razkužili

J.P./STA
10. 3. 2020, 10.27
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 11.33
Deli članek:

Na vratih zdravstvenega doma so opozorila in navodila, ki jih ni prebral.

Bobo
Fotografija je simbolična.

"Na žalost vedno bolj ugotavljamo, da so ljudje vedno bolj neodgovorni. Ne držijo se navodil, ki jih dajejo NIJZ, ministrstvo za zdravje in osebni zdravniki," je za STA izpostavila strokovna vodja Zdravstvenega doma (ZD) Koper Ljubica Kolander Bizjak. 

Tako je danes zjutraj v čakalnico v starem zdravstvenem domu v centru Kopra vstopil moški z znaki virusnega obolenja, ki po besedah Kolander Bizjakove ni upošteval nobenih navodil, niti ni povedal, da prihaja z območja, kjer je večje število okuženih ljudi, niti da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. 

Ko so to ugotovili, so zdravstveni dom zaprli, takoj popisali vse ljudi, ki so bili z njim v kontaktu, ter očistili in razkužili vse prostore v pritličju, kjer se je gibal potencialno okužen moški. Njega so napotili na odvzem brisa, rezultate še čakajo, medtem je ostal v izolaciji. Zdravstveni dom so okoli 11. ure po izvedenih ukrepih ponovno odprli. 

Po besedah Kolander Bizjakove se je podoben primer danes zgodil tudi na urgenci v enoti na Bonifiki, čeprav so navodila za ravnanje objavljena na vidnem mestu. Tudi tam so nato izvedli vse potrebne ukrepe. 

Ob tem je strokovna vodja ZD Koper ponovno poudarila, da je prvi kontakt ob okužbi dihal po telefonu izbrani zdravnik, ki bo opravil razgovor z bolnikom in ga usmeril naprej. Če bo to potrebno, ga bo ob določenem terminu napotil na vstopno točko za odvzem brisa. 

"Prosimo bolne ljudi, naj ne vstopajo v prostore zdravstvenih ustanov, ker škodijo drugim pacientom in nenazadnje tudi zdravstvenim delavcem. Če bomo vsi zdravstveni delavci zboleli, ne vem, kdo bo ljudi zdravil," je še dejala strokovna vodja.