Drastična pocenitev

Danes nikar na črpalko, bencin v zadnjem letu še ni bil tako poceni, dizel nazadnje tako nizko leta 2017!

S.R./STA
9. 3. 2020, 13.26
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 15.04
Deli članek:

Padanje cen nafte zaradi epidemije koronavirusa bo pocenilo pogonsko gorivo. Cene reguliranih pogonskih goriv, neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizla, na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest se bodo v torek znižale.

STA
Reguliran 95-oktanski bencin bo od torka cenejši za 6 centov, dizel za 5,7 centa.

Bencin bo cenejši za šest centov, dizel pa za malenkost manj. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest odšteti 1,205 evra. Cena dizelskega goriva se bo medtem znižala za 5,7 centa na 1,146 evra na liter, so izračunali pri Petrolu. Bencin bo tako najcenejši od sredine lanskega januarja, ko je bilo treba za en liter odšteti 1,194 evra. Cena dizelskega goriva pa ni bila tako nizko že od julija 2017; takrat je bila pri 1,144 evra za liter.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. 

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta. 

Epidemija novega koronavirusa v zadnjem času potiska cene nafte vse bolj navzdol. Vlagatelji se bojijo, da bo vodila v upočasnitev gospodarske rasti in s tem zmanjšanje povpraševanja po nafti po vsem svetu, po petkovem neuspelem dogovoru držav skupine Opec+ za dodatno zmanjšanje proizvodnje pa so cene v začetku tega tedna še dodatno strmoglavile in se gibljejo okoli najnižjih ravneh od začetka leta 2016.