Koronavirus

Skoraj milijarda evrov pomoči slovenskemu gospodarstvu

B.K.
9. 3. 2020, 12.09
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 12.20
Deli članek:

Minister za gospodarstvo je danes predstavil paket ukrepov v vrednosti 998 mio evrov za potrebe blažitev posledic koronavirusa na gospodarstvo.

Bobo
Zdravko Počivalšek

Gospodarsko ministrstvo je danes skupaj s predstavniki gospodarstva opredelilo paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo v vrednosti 998 milijonov evrov, od česar je za 600 milijonov evrov že obstoječih virov SID banke, je na tiskovni konferenci po seji Sveta za konkurenčnost povedal minister Zdravko Počivalšek.

“Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo že od vsega začetka spremljamo situacijo tako na globalni, evropski kot nacionalni ravni,” je zagotovil Počivalšek. “Od izbruha v severni Italiji smo še intenzivirali naše aktivnosti. Svet za konkurenčnost je samo nadaljevanje prizadevanj, da pripravimo ukrepe, ki bodo potrebni za pomoč gospodarstvu. Prvič smo se sestali že 24. februarja letos.”

Počivalšek je zagotovil, da na ministrstvu razmišljajo strateško in dolgoročno. So v stiku z evropsko komisijo, predvsem s slovenskim evrokomisarjem Janezom Lenarčičem, ki je zadolžen za izredne razmere, in s komisarjem za notranji trg, francozom Thierryjem Bretonom.

Od pomoči pri refinanciranju kreditov, do odloga plačil davkov

Počivalšek je predstavil osem vrst ukrepov. Med njimi so interventni zakon za sofinanciranje čakanja na domu, kreditne linije SID banke, Slovenskega podjetniškega sklada in Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, pomoč na področju internacionalizacije, pomoč podjetjem v težavah, delo od doma in primeri karanten, predlog odloga plačila davčnih obveznosti in ukrepi na področju promocije turizma.

  • Po nujnem postopku bo sprejet interventni zakon, ki bo zagotavljal subvencijo države podjetjem, ki dela ne bodo mogli zagotoviti vsaj polovici zaposlenih. Višina subvencije bo do 40 odstotkov. Ukrep ima omejen čas trajanja do konca spetembra.
  • Sredstva SID banke v višini 600 milijonov evrov bodo namenjena za pomoč pri refinanciranju kreditov nelikvidnih podjetij.
  • Država bo prav tako pomagala podjetjem na področju internacionalizacije. Malim in srednjim podjetjem bodo krili stroške udeležbe na virtualnem sejmu.
  • Ministrstvo hoče tudi omogočiti fleksibilnost pri delu, z lažjo premestitvijo delavcev na druga delvona mesta in delom od doma.
  • V turistični panogi, ki je najbolj na udaru, bo država povečala sredstva za promocijo za organizatorje potovanj in turistične agencije. Prilagodili so tudi razpis za sofinanciranje promocij, z možnostjo promocije na domačem trgu.
  • Podjetja bodo prav tako lahko zaprosila za odlog plačila davkov za največ 24 mesecev, ali za obročno odplačilo na največ 24 obrokov.

Ob tem je Počivalšek poudaril, da je za vso Slovenijo pomembno, “da delujemo preudarno, ne povzročamo panike in varujemo zdravje ljudi. Če bomo realizirali te preventivne ukrepe, bomo naše gospodarstvo v največji meri zavarovali pred večjimi kriznimi vplivi,” je prepričan Počivalšek. Kar 85 odstotkov slovenskega gospodarstva je namreč izvozno usmerjenega, je opozoril minister, “zato je za naše gospodarstvo izrednega pomena, da ostanemo v okolju, odprtem za prost pretok blaga in storitev.”