Nevarnost širjenja bolezni

Prireditve, kjer se zbira več kot 500 ljudi, do nadaljnjega prepovedane

A.S.
7. 3. 2020, 18.14
Posodobljeno: 7. 3. 2020, 19.48
Deli članek:

Zaradi koronavirusa v Sloveniji od 19. ure velja prepoved prireditev v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 500 ljudi. Tako je med drugim prestavljen koncert Andree Bocellija v Stožicah. Tudi Cankarjev dom je do nadaljnjega odpovedal vse prireditve za občinstvo nad 100 oseb.

Max Verderber, Anže Virant
Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je zato danes izdal uredbo, ki določa, da se od danes od 19. ure prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, piše v uredbi, objavljeni v uradnem listu. Ko gre za vprašanje kino predstav, maturantskih plesov in drugih prireditev, kjer je manjše število ljudi, kot 500, je Šabeder pozval organizatorje, naj ocenijo, ali je treba prireditev nujno izvesti, če je ni, naj razmislijo o odpovedi. Ob tem se zaveda, da nastaja gospodarska in finančna škoda, "a ta trenutek je najpomembnejše zdravje prebivalcev", je dejal in zatrdil, da odločitev enotno podpira stroka, pokazal je na več podpisov infektologov, po njegovih besedah pa situacijo razume tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Profimedia
Andrea Bocceli danes ne bo stal na odru stožiške dvorane

Prva prireditev, ki se je znašla na seznamu tistih, ki bodo odpadle je nocojšnji koncert Andree Boccelija, ki bi sicer potekal v stožiški dvorani. Oder v Stožicah je bil sicer pripravljen, prav tako glasbeniki, ki bi ga morali spremljati, navaja STA.

Na twitterju so se še pred Šabedrovo uredbo oglasili predstavniki Cankarjevega doma in zapisali: "Po navodilih Ministrstva za zdravje in NIJZ se zaradi povečane stopnje tveganja prestavijo oz. odpovedo vse prireditve za občinstvo nad 100 oseb. To vključuje tudi koncerte in prireditve v Gallusovi dvorani, ki so do nadaljnjega odpovedani oz. prestavljeni".

V Cankarjevem domu so že odpovedali današnji koncert zasedbe Mi2, podobno velja tudi za 120-letnico Gimnazije Poljane, ki bi sicer potekala jutri. O nadomestnih datumih obveščali tako na spletu kot v medijih ter na socialnih omrežjih CD.

Odpovedali so tudi nocojšnji koncert Petra Graša v Areni Bonifika v Kopru. Prestavljen je na 24. april.