Slovenija

Otroška soba je otrokovo zavetje

R.T.
1. 2. 2020, 10.00
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 22.35
Deli članek:

Majhne in velike, klasične ali prav posebne, pisane ali enobarvne…takšne in drugačne otroške sobe.

Promocijsko gradivo
Fotografija je simbolična

Da je otroška soba otrokovo zavetje, smo seveda enotno prepričani vsi, predvsem starši, ki opazujemo rast in razvoja otroka. Prepričani smo, da otrok potrebuje svoj prosto, kar je seveda popolnoma res. Seveda, če imamo na voljo prostor, katerega lahko opremimo zanj, toliko bolje. Predvsem pri določeni starosti, ko otrok lahko sam izbira opremo zase, je dobro, da mu zagotovimo lasten prostor. Niti ni pomembno, ali ga bo opremil s pogradi, ali pa kako drugače.

Med ponudbo na trgu imamo možnost občudovati razne otroške sobe, ki so funkcionalno in tudi na videz zelo privlačne in priljubljene. Zaradi določenih prednostih, pa so v zadnjem času priljubljeni predvsem pogradi in tudi razne otroške postelje v različnih oblikah. Ne presenečajo nas več postelje v obliki traktorja, avtomobila in drugih. Morda bi nekoč lahko z gotovostjo trdili, da ni možnosti in stroja, ki bi ustvaril določene oblike, pa se je izkazalo, da temu ni tako. In tako so pred nami možnosti, s katerimi lahko pričaramo vse dejavnike in lastnosti, da je otroška soba zares izjemna. In predvsem, praktična ter uporabna.

Promocijsko gradivo
Fotografija je simbolična

Mir, ugodje in udobje

Še predno se otrok rodi, začnemo zanj nakupovati razno opremo. Tudi zase, seveda. Takšno, ki nam lahko olajša vsakdanjik z najmlajšimi. Tega bomo veseli predvsem v prvih mesecih otrokovega življenja, dokler se dojenček še ne odziva na način, da bi lahko vedeli, kakšne so njegove potrebe. In začnemo si tudi ogledovati otroške sobe. Čeravno je še majhen in morda spi z nami v postelji, želimo, da ima svoj prostor. Da je njegova otroška soba prepojena z mirom, ugodjem in udobjem. Da se v njej počutimo dobro. Kajti, otrok sam ne bo znal izraziti svojih želja, zato smo mi tisti, ki moramo poskrbeti zanje.

Otroška soba je lahko v skladu z željami in potrebami staršev in otrok

Ko pa je otrok dovolj star, da si lahko omislimo otroške sobe »drugih dimenzij«, pa seveda upoštevamo njegove interese. Četudi je morda edinec in so pogradi med njegovo ožjo izbiro, jo sprejmimo. Morda bo ravno ta vplival na njegovo prijetno otroštvo in ustvarjanje enkratnih spominov. Če si bo zaželel zelenih sten, morda luči v obliki sonca ali zgolj velike blazine, zakaj pa ne? Navsezadnje so to njegove želje, njegov prostor in prav je, da jih upoštevamo. Ker bo otroška soba predstavljala zanj nekaj, kar je samo njegovega. Prostor, v katerega se bo vselej lahko umaknil in počel stvari, ki jih morda sicer ne bi. In prav je tako. Domišljija se razvija v prostorih v katerih nam je to dovoljeno ali na voljo.

Otroška trgovina mali vragci je trgovina, ki poleg vrhunske otroške opreme, nudi tudi razne otroške sobe, katere lahko zaznamujejo otroštvo naših najmlajših. Zagotovo se vsi spominjamo določenih malenkosti iz lastnega otroštva in se jih tako zelo radi spominjamo. Morda pa se bo naš otrok spominjal prav kakšnega kosa opreme, s katerim je bila opremljena njegova otroška soba. Mogoče pa je med pogradi izbral takšnega, ki se mu je tako močno zasidral v spomin, da bi še kot odrasel rad podoben prostor. Z majhnimi podrobnostmi in malenkostmi lahko močno vplivamo na otrokov vsakdanjik, čeravno se jih morda sploh ne zavedamo.

Otroci zagotovo svet vidijo drugače. Nič hudega sluteči privolijo v veliko različnih stvari, ki pa morda niso najboljše zanje. Zato smo starši tisti, ki jim pomagamo in jih usmerjamo. Enako tudi za otroške sobe. Vedno mu lahko predlagamo možnosti, ki so zanj lahko primernejše, boljše. Vedno mu lahko svetujemo spremembe ali prilagoditve v njegovo prid. Trudimo se, da jih sprejme na najboljši način. In, da, vsi se bomo strinjali, da je današnjim smernicam in hitrim spremembam težko slediti, pa vendar vedno poskušamo najti srednjo pot, ki bi lahko zadovoljila tako starše, kakor otroka. In tudi otroška soba je lahko v skladu z željami in potrebami obeh. Če bo otrok popolnoma sam skrbel za svojo sobo, mu lahko v celoti prepustimo izbiro. Če pa bomo tudi sami kaj popravljali, pospravljali, itd., pa seveda lahko predlagamo izboljšave. Možnosti namestitve so seveda različne, med raznimi pogradi in posameznimi kosi opreme do kompletnih otroških sob.

Promocijsko gradivo
Fotografija je simbolična

Primerna otroška soba je dobra investicija

Kar ne pomeni, da moramo zanjo odšteti celo premoženje, saj so nam na voljo že po dostopnih cenah. Tudi otroška trgovina mali vragci nam nudi razne otroške sobe in po raznih cenah. To tudi ne pomeni, da se nam bo finančni vložek povrnil v smislu financ, pač pa, da se bo nakup obrestoval pri preživljanja časa otroka in tudi pri samem doživljanju. Ali bo to med pogradi ali pa v sterilni otroški sobi, ni pomembno, vse dokler se otrok počuti v njej dobro in domače.

Da je izbira še težja, so poskrbeli prodajalci s pestro izbiro. To pa zato, da lahko res vsak najde zase ustrezno. Z manjšo izbiro nas tako omejijo in morda vzamemo nekaj, česar sicer ne bi, če bi nam bile na voljo druge možnosti. Tega pa si seveda pri določeni otroški opremi ne moremo privoščiti. Tako kot je recimo otroška soba, kajti otroške sobe, v katerih bo otrok preživel precej časa, morajo biti tako varne, kakor tudi praktične, udobne in na videz prijetne. Ne glede na to, ali so nas prepričali pogradi ali pa katere druge posteljice. Vsekakor je bistvo v počutju otroka.

Otroka lahko razveselimo in osrečimo na razne načine. Včasih so ti tako zelo enostavni in učinkovito, da nas pustijo brez besed. Včasih od nas zahtevajo nekaj več truda in tudi brskanja, pa vendar najbolj pomembno je, da dosežemo ta prijetna čustva. Otroška soba lahko močno vpliva na otroka. Ob pogledu na otroške sobe, ki so v skladu z otrokovim zanimanjem in pričakovanjem smo veseli prav vsi. Dosegli smo tisto, česar bi si želel vsak starš. Čeprav so se nam morda zdeli pogradi bolj primerni, otrok si je pa izbral gasilski avto posteljo. Ni pomembno, vse dokler se otrok v svoji sobi počuti dobro in prijetno.

V današnjem času starši damo veliko na mnenje svojih otrok. Smatramo jih za dovolj odgovorne, da sprejemajo določene odločitve. Kar je seveda pravilno. Zaupamo njihovi presoji in sledimo njihovim potrebam, vsekakor tudi željam. Ne glede na to, o čem se pogovarjamo, ali je to nakup otroške sobe ali kaj drugega.