Slovenija

Klemenčič o ugotovitvah KPK o Kanglerjevih kršitvah: "Te ugotovitve so dokončne in na sodišču nikoli niso bile ovržene"

A.S./STA
28. 2. 2020, 17.32
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je danes kot priči zaslišala nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča in njegovega tedanjega namestnika Darka Stareta. Ugotovitve KPK o Kanglerjevih kršitvah protikorupcijske zakonodaje niso bile nikoli ovržene, je dejal Klemenčič.

STA
Klemenčič je zagotovil, da noben od uslužbencev KPK ni najemal detektivskih agencij za spremljanje obravnavanih posameznikov.

Po njegovih besedah je KPK v povezavi z državnim svetnikom in nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem med drugim končala zadevi radarji in Farmadent in Kanglerju očitala več sistematičnih kršitev protikorupcijske zakonodaje, "Te ugotovitve so dokončne in na sodišču nikoli niso bile ovržene," je poudaril.

Pri preverjanju Kanglerjevega premoženja pa KPK ni izdala zaključnih ugotovitev, saj je vzporedno vodila postopek tudi takratna Davčna uprava RS. Ta je izrekla plačilo dodatnega davka Kanglerjevi ženi, je spomnil.

Bobo
Franc Tako Klemenčič kot Stare sta potrdila, da je KPK v Kanglerjevem primeru sodelovala tudi s prikritimi prijavitelji, ko se uporabljajo kodna imena.

Zagotovil je, da noben od uslužbencev KPK ni najemal detektivskih agencij za spremljanje obravnavanih posameznikov. Ob besedah predsednika komisije Žana Mahniča (SDS), da sta dva uslužbenca KPK vpogledala v sodne spise v zvezi s Kanglerjem na Okrožnem sodišču v Mariboru, pa je zatrdil, da so vse podatke pridobivali zakonito. "V zvezi s Kanglerjem so se vodili kazenski in predkazenski postopki in so lahko vpogledali tudi v sodni spis," je povedal.

Tako Klemenčič kot Stare sta potrdila, da je KPK v Kanglerjevem primeru sodelovala tudi s prikritimi prijavitelji, ko se uporabljajo kodna imena. Tako želijo po Staretovih besedah doseči, da ostane anonimen in da zaščitijo njegovo varnost in zdravje.

KPK po Staretovih navedbah pozna identiteto prikritega prijavitelja in je dolžna preveriti resničnost njegove izjave. Identiteta takšnega prijavitelja pa se lahko razkrije le izjemoma in na podlagi odločitve sodišča, je poudaril.

Sicer pa je zanikal, da bi nanj pritiskali, da je treba voditi postopke proti Kanglerju "Bilo je celo nasprotno. Eden od nekdanjih ministrov je namreč zahteval, da se postopek v zvezi z radarji opusti," je povedal.