Slovenija

Kdo bo plačeval stroške varovanja Harrya in Meghan?

R.T.
28. 2. 2020, 14.32
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 14.57
Deli članek:

Čeprav bosta princ Harry in njegova žena Meghan Markle odstopila kot višja člana britanske kraljeve družine, ju bodo morali zaradi prepoznavnosti še vedno varovati.

Profimedia
Princ Harry se je danes v Londonu družil z Jonom Bon Jovijem.

Kdo bo plačal visoke stroške varovanja? Kanadska policija je včeraj sporočila, da po 31. marcu ne bo več pomagala pri varovanju Harrya in Meghan, saj bosta postala "navadna državljana". Kanadski minister za varnost Bill Blair je šele nedavno priznal, da Kanada prispeva svoj delež k varovanju slavnega para, v četrtek pa je zagotovil, da bodo v prihodnjih tednih ukinili plačevanje njunega varovanja. Trenutno namreč vojvodo in vojvodinjo Sussekško še obravnavajo kot mednarodni osebi, ki potrebujeta varovanje, zato mora Kanada zagotoviti njuno varnost. To pa se bo spremenilo s koncem njunih kraljevih obveznosti, je pojasnil Blair.

Harry in Meghan od 1. aprila ne bosta več uradno zastopala britanske kraljice, obdržala pa bosta kraljevi naziv. 24 urno varnovanje bo še naprej najverjetneje nujno. Na Otoku so ogorčeni nad mislijo, da bodo stroški padli na prebivalce Velike Britanije, čeprav "odpadnika" živita v Kanadi. V Buckinghamski palači zaenkrat previdno molčijo, sledilci in poznavalci britanskega kraljevega dvora pa menijo, da bi morala Harry in Meghan sama plačevati varovanje, saj imata za to več kot dovolj sredstev.

Mesečni stroške varovanja je sicer ocenjen na približno 23 milijonov evrov, del tega pa je v zadnjih mesecih plačevala Kanada.