Covid-19

Informacije o posebnih ukrepih slovenskih bolnišnic

STA
28. 2. 2020, 14.03
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 14.54
Deli članek:

Zdravstveni zavodi uveljavljajo ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa Covid-19. Poleg omejevanja dostopa v stavbe ter navodil za obiskovalce in bolnike vzpostavljajo tudi telefonske številke, na katerih je mogoče dobiti dodatne informacije in nasvete o ustreznem ravnanju.

STA
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

V UKC Ljubljana so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov; omejena so srečevanja za pokretne bolnike in zbiranje v avlah; vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo; zaprtih je več vhodov v stavbe UKC, osebje in obiskovalci so usmerjeni na glavne vstopne točke.

Telefonski številki za vprašanja: 01 522 45 40 in 01 522 45 41

V Porodnišnici Ljubljana so prepovedani vsi obiski pri nosečnicah, mamicah novorojenčkov in novorojenčkih; v času poroda je dovoljena prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe; na enoti za intenzivno terapijo novorojencev je dovoljen obisk zdravega očeta; dovoljen je prihod partnerja ob odpustu porodnice in otroka domov. Na ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva.

V UKC Maribor so prepovedani obiski na vseh oddelkih in parkiranje znotraj območja UKC (parkiranje je možno v garažnih hišah ob vhodu v UKC).

Telefonska številka za vprašanja: 031 653 929, dosegljiva vsak dan od 7. do 22. ure.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana je za bolnike, študente, dijake in serviserje s predhodno najavo nadzorna triažna točka v stavbi E ob Ljubljanici, kjer je bil do sedaj dovoz za reševalce. Dostop v stavbo C za bolnike je možen le prek nadzorne triažne točke v stavbi E in nato preko kleti do stavbe C. Vsi drugi vhodi so zaprti.

V Splošni bolnišnici Celje so do preklica prepovedani vsi obiski.

Vzpostavljena je svetovalna telefonska številka za vprašanja: 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so prepovedani obiski na vseh oddelkih bolnišnice.

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je razširjen koronavirus, naj ne hodijo v bolnišnico. Datum za nov pregled je možno dobiti na telefonski številki: 051 668 651.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so do preklica prepovedani obiski na vseh oddelkih. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je ob bolnem otroku lahko prisoten le eden od staršev.

V Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca Nova Gorica so prav tako prepovedani obiski na vseh oddelkih, vsem, ki so bivali ali potovali na območja, kjer je razširjen novi koronavirus, pa svetujejo, naj ostanejo doma. Če zbolijo, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki ga trenutno nadomešča. Ob prihodu v bolnišnico naj pacienti v urgentni center ne vstopajo sami, temveč naj pozvonijo na zidu desno od vrat glavnega vhoda.

Telefonska številka za nasvet: 05 330 1117

Splošna bolnišnica Novo mesto sporoča, da so tudi tam do nadaljnjega prepovedani vsi obiski, zaprti vsi bolnišnični vhodi razen glavnega, na urgenco pa je vstop dovoljen le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so obiski do nadljnjega dovoljeni le za zdrave partnerje. Bolnice, ki so bivale ali potovale na območjih, kjer je prisoten novi koronavirus pozivajo, naj v primeru bolezni ostanejo doma in se posvetujejo s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

Kontakt: info@bolnisnica-po.si ali 05 7000 720

Vsi obiski so do preklica prepovedani tudi v bolnišnicah Murska Sobota, Izola, Topolšica, Sežana, na Kliniki Golnik in v kranjski porodnišnici.