Kdo bo zaslužil na račun strahu in panike?

V Sloveniji zaradi koronavirusa trepeta tudi gospodarstvo

Ž.K.
28. 2. 2020, 20.03
Deli članek:

Do danes v Sloveniji sicer še ni evidentirane okužbe s koronavirusom, a kljub temu že čutimo posledice pandemije. Gospodarstveniki opominjajo na spremenjene razmere na globalnih trgih.

Profimedia
Prazne police v trgovinah pomenijo večji zaslužek v blagajni.

Ameriški proizvajalci zdravil opozarjajo, da je lahko težava pri izdelavi cepiva za koronavirus tudi dejstvo, da večina surovin za zdravila prihaja iz Kitajske.

Koronavirus poleg zdravstvenih težav prinaša tudi spremembe v našem načinu življenja, te pa se kažejo tudi v razmerah na svetovnih in lokalnih trgih. Zanimalo nas je, kako pandemija vpliva na slovensko gospodarstvo. Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da je na področju gospodarstva za zdaj zaznati določene posledice, ki jih občutijo predvsem slovenska podjetja, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko. Med temi podjetji so tudi Alpina, Domel, Gorenje, Etol in številna druga. Na GZS menijo, da bo hitra rast števila okuženih s koronavirusom na kratek rok precej poslabšala dinamiko v slovenski storitveni menjavi, predvsem v segmentu turizma in logistike. Če smo še v letu 2019 od tujskega turizma zaslužili 2,8 milijarde evrov oziroma 5,8 odstotka BDP, bi se lahko ti prihodki v 2020 znižali za okoli deset odstotkov, predvidevajo na GZS. Samo s Kitajske v Slovenijo letno pride 160 tisoč turistov.

Več hrane, manj avtomobilov

Kot pravijo na GZS, se že opaža negativen učinek na potrošnjo, še posebej trajnih dobrin (na primer novih vozil), kar pa se bo v uradni statistiki odrazilo z zamikom 3–4 mesece. Kot pravijo, se bo ta del potrošnje verjetno prestavil na kasnejše obdobje, ko bo negotovost glede koronavirusa izzvenela. Predelovalna dejavnost trenutno težav še ne čuti, vendar pa bi lahko imela izzive z dobavo blaga, če se logistični tokovi s Kitajsko ne bodo znova vzpostavili. Potrošnja drugih proizvodov, predvsem hrane, se bo vsaj na kratek rok povečala, saj določen delež gospodinjstev želi oblikovati dodatne zaloge nujnih proizvodov. K temu prispeva tudi učinek družbenih omrežij, kjer krožijo pomanjkljive in iz konteksta iztrgane informacije. Trendi v trgovini na drobno bodo tako v prvem četrtletju 2020 precej pozitivni, v drugem pa bodo, glede na predvidevanja analitikov GZS, ustrezno šibkejši.

Ukrepi

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je že v ponedeljek sprejel delegacijo predstavnikov gospodarstva, ki so ga že opozorili na težave v dobaviteljskih verigah in v zmanjšanih investicijskih aktivnostih, zaradi česar bi lahko prišlo do zmanjšanja povpraševanja po delovni sili. Iz tega razloga se razmišlja o možnih ukrepih, kot so ugodni finančni viri za podjetja, ki bodo izpostavljena težavam v dobaviteljskih verigah in logistiki. Prve ukrepe lahko, kot kaže, pričakujemo na področju turizma, kjer so se Slovenska turistična organizacija (STO) in predstavniki turističnega gospodarstva odločili, da bi bilo smiselno okrepiti promocijo na bližnjih trgih, razmišljajo tudi, da bi v to vložili evropska sredstva. Ministrstvo za gospodarstvo razmišlja tudi o preventivnih ukrepih in priporočilih ter prave ukrepe še preučuje. Govori se subvenciji bolniškega nadomestila v primeru uvedbe karantene ter o omogočanju dela od doma. Pri tem pa opozarjajo, da bosta analiza in ovrednotenje škodljivih posledic koronavirusa na izpad dohodka gospodarstva problematična, saj je težko ovrednotiti, ali je škodljiva posledica rezultat procesov, ki izhajajo na primer iz brexita, upada gospodarske rasti na skoraj vseh trgih ali so posledica koronavirusa.

Manejo si roke

Medtem ko se ukinjajo številne prevozniške linije, lete v Italijo je na primer odpovedal Wizzair, in turistična središča izgube že štejejo v milijardah, pa si nekatera podjetja zadovoljno manejo roke. V prvi vrsti podjetja, ki so najbližje pridobitvi cepiva, biofarmacevtska podjetja, kot so Moderna, Geovax, Inovio in Gilead, katerih delnice so v zadnjih dneh močno zrasle. Večjo prodajo si seveda lahko obetajo tudi proizvajalci zaščitnih mask in razkužil, a hkrati tudi čistilni servisi. Ameriški borzni analitiki pa so opazili tudi občutno rast delnic podjetja Zoom, ki se ukvarja z videokomunikacijami, ki bodo v času pandemije očitno nadomestile osebni stik. Podjetje je trenutno vredno že 29 milijard dolarjev.