Rošade v državnem zboru

Namesto dosedanjega prvaka opozicije Janeza Janše prihaja ljubljanski zvonar

Mihael Korsika
28. 2. 2020, 19.25
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 19.25
Deli članek:

Če bo državni zbor Janeza Janšo (SDS) potrdil za mandatarja in pozneje tudi ministrsko ekipo, se v parlamentu obetajo številne kadrovske spremembe. Namesto dosedanjega prvaka opozicije v poslanske klopi prihaja ljubljanski zvonar Janez Moškrič.

sds.si
Janez Moškrič je nekdanji ljubljanski mestni svetnik SDS.

Državni zbor bo predvidoma v torek opravil glasovanje o imenovanju predsednika največje parlamentarne stranke SDS Janeza Janše za mandatarja. V primeru potrditve mandatarstva ter poznejšega oblikovanja vlade SDS, SMC, NSi in Desus se spremembe obetajo v vseh poslanskih skupinah razen v Desusu in SNS.

Prvak SDS Janez Janša bi tako po sedmih letih guljenja opozicijskih klopi ponovno postal premier, namesto njega pa bi v parlament najverjetneje prišel nekdanji ljubljanski mestni svetnik SDS in nekdanji predsednik četrtne skupnosti Sostro v Ljubljani Janez Moškrič.

Namesto Janše prihaja ljubljanski zvonar

Samostojni podjetnik Janez Moškrič je strokovnjak za obnovo, izdelavo in montažo lesenih konstrukcij za zvonove, dela kot samostojni podjetnik, je zapisano na spletni strani SDS. Moškrič, ki je star 40 let, je že pred dopolnjenim 18. letom vodil montažo zvonov na cerkvi sv. Urha v Dobrunjah. »Res veličasten dogodek, ko so se po 50 letih ponovno oglasili zvonovi s te cerkve,« je za spletno stran utrip-ljubljane.si pred dvema letoma dejal Moškrič.

Gre sicer za cerkev, ki je domobrancem v drugi svetovni vojni služila kot vojaška utrdba, na njenem zvoniku so si uredili tudi ostrostrelsko gnezdo. Po vojni so cerkev in okoliške stavbe v spomin na številne žrtve spremenili v muzej. Po osamosvojitvi in postopkih denacionalizacije je cerkev leta 1992 ponovno postala last Rimskokatoliške cerkve. Leta 1995 je cerkev dobila tri nove zvonove, saj so bili stari po vojni odpeljani v Litostroj, kjer so jih pretopili.

»Cerkve in zvoniki z zvonovi so simboli slovenstva in vesel sem, da sem del tega. Moto našega dela je lepo ubrano zvonjenje … Res ni vsako zvonjenje pravilno in lepo, zato se trudimo, da za našim odhodom z zvonika ni pritožb občanov, ampak lepa prijetna melodija,« je za omenjeni portal še povedal Moškrič.

Glede na neuradne sezname razdelitve resorjev in ministrskih kandidatov za novo vlado bi iz vrst SDS iz poslanskih klopi odšli še Anže Logar (zunanje ministrstvo), Zvonko Černač (notranje ministrstvo) in Andrej Šircelj (finančno ministrstvo). Namesto Logarja bi v parlament po neuradnih informacijah prišel Daniel Cukjati, ki je sin nekdanjega predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija in aktualni vrhniški župan. Poleg njega se nadomestni poslanski stolček obeta še 38-letni županski kandidatki SDS v Novi Gorici na zadnjih lokalnih volitvah, Eleni Zavadlav Ušaj, in njihovemu županskemu kandidata v Medvodah, 40-letnemu Leonu Merjascu.

Spremembe se v primeru potrditve nove vlade obetajo tudi v poslanski skupini NSi. Namesto Jerneja Vrtovca (NSi), ki naj bi postal minister za infrastrukturo, bi mesto poslanca zasedel Andrej Černigoj, sicer nekdanji asistent evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Namesto prvaka NSi Mateja Tonina, ki se mu obeta vodenje obrambnega resorja, pa bi se v parlament vrnil Mihael Prevc. Gre za nekdanjega poslanca SLS (mandata 2004–2008 in 2011–2014) in nekdanjega dolgoletnega župana Železnikov.

Sašo Švigelj
Sin nekdanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija, Daniel Cukjati, bi v DZ nadomestil Anžeta Logarja.

Na Šubičevo bi se vrnili štirje poslanci

V državnem zboru trenutno sedi pet nadomestnih poslancev nekdanje koalicije LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus, štirim izmed njih se pod pogojem, da bo vlada imenovana, zaposlitev na Šubičevi izteka.

V parlament bi se tako vrnil predsednik LMŠ in zdajšnji premier v odstopu Marjan Šarec, brez poslanske plače bi zato ostala Karla Urh. Iz vrst LMŠ bi se vrnil še dosedanji minister za javno upravo Rudi Medved, ki bi v tem primeru zamenjal Nino Maurovič.

V SMC imajo trenutno dva nadomestna poslanca, a bi le eden ostal brez službe. Potem ko je nekdanji predsednik SMC in zunanji minister v odstopu Miro Cerar zagotovil, da ne bo sodeloval v vladi Janeza Janše, je jasno, da poslanske klopi zapušča eden največjih političnih kameleonov Jani Möderndorfer. Slednji je bil v svoji karieri član že petih političnih strank oziroma list.
Spletni portal 24ur sicer poroča, da bi bil Möderndorferjev odhod lahko le začasen, saj naj bi se Cerar želel z novim študijskim letom kot profesor vrniti na pravno fakulteto, kar bi pomenilo, da bi se Möderndorfer vrnil na Šubičevo. Drugi nadomestni poslanec SMC je Gregor Židan, a ta bi ostal v parlamentu, saj je vanj prišel namesto ministra za gospodarstvo v odstopu Zdravka Počivalška. Če bo državni zbor potrdil tretjo Janševo vlado, bo Počivalšek še naprej opravljal ministrsko funkcijo. 
Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič naj bi bil med drugim kandidat za ministra za pravosodje, v primeru njegova potrditve pa bi se v parlament kot nadomestni poslanec vrnil Marjan Dolinšek, ki je bil poslanec SMC že v prejšnjem mandatu.

Stranka Alenke Bratušek bi v primeru nove vlade v parlamentu izgubila največ, saj bi odšla izkušena vodja poslanske skupine Maša Kociper, namesto nje bi se med poslance vrnil dosedanji, javnosti precej nepoznani minister za zamejce Peter Jožef Česnik. Predsednica SAB Alenka Bratušek, ki ni bila izvoljena za poslanko, si bo morala poiskati novo zaposlitev.

STA
Marjan Dolinšek bi nadomestil vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča.