Prebil zvočni zid

FOTO in VIDEO: Padec meteorita med Slovenijo in Hrvaško: mogoče ni zgorel v celoti in so delci padli na tla

G.G./STA
28. 2. 2020, 12.52
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 15.35
Deli članek:

Hrvaški strokovnjaki ocenjujejo, da je prišlo do eksplozije meteorja, ki so jo okrog 10.30 ure začutili na območju Reke, Karlovca in Zagreba. Zdaj že iščejo ostanke meteorita. Kot so povedali na Arsu, dejstvo, da so ljudje slišali eksplozijo, pomeni, da je telo prebilo zvočni zid.

Arso
Tako je potresna opazovalnca Črešnjevec zaznala padec meteorita.

Državna mreža potresnih opazovalnic je ob 10.32 zabeležila padec meteorita. Dogodek je zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec, je Arso zapisal na Twitterju.

Meteor je eksplodiral na 30 kilometrov višine nad Slovenijo, je poročala regionalna televizija N1 na svoji spletni strani. Dim je bilo videti nad Učko pri Reki, medtem ko je bilo padec meteorja in grmenje možno videti in slišati tudi v Zagrebu.

Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko je pojasnil, da je v našem osončju veliko teles, zato se lahko zgodi, da ta na svoji poti srečajo Zemljo. Ko kamen iz vesolja prestreže Zemljino orbito, pade v Zemljino atmosfero, kjer nato zaradi trenja zgori ali eksplodira, je dejal. Po njegovih besedah gre navadno za telesa, težka od nekaj kilogramov pa do 10 ali 20 kilogramov.

"Zemlja se giblje s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo in če pride tako telo z enako ali še večjo hitrostjo proti nam, se te hitrosti seštevajo. Tukaj so sicer majhne mase, a hitrost pomeni veliko kinetično energijo," je dejal Mikuž in razložil, da lahko to povzroči tudi neke vrste eksplozijo, katere posledica je udarni val, torej zračni val, ki ima veliko moč in "pometa vse pred seboj".

Kot je pojasnil Mikuž, je mogoče, da v eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele sčasoma ob morebitni organizaciji iskalnih ekspedicij. Ocenil je, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti.

Eksplozijo je primerjal s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže, da bi tokrat prišlo do poškodb ljudi ali gmotne škode.

Na fotografijah, ki sta jih med drugim objavila meteorološki portal istramet.hr in 24ur.com, je videti sledi belega dima na modrem nebu.