Do tretje Janševe vlade v roku dveh tednov?

Dejan Židan: "Ta nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca"

S.R./STA
28. 2. 2020, 11.17
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 13.17
Deli članek:

Državni zbor bo o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši predvidoma odločal v torek. Predsednika vlade se sicer izvoli z najmanj 46 glasovi na tajnem glasovanju. Nič ne kaže, da bi Janši poslanskih glasov primanjkovalo. Dejan Židan je že napovedal odstop z mesta predsednika DZ takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade.

STA
Židan je prst uperil v Levico in Marjana Šarca.

Prvaka SDS Janeza Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal v sredo, potem ko je opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin. Večer pred tem so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo. Tako so Janši, kot kaže, obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. Podporo Janševi vladi pa je napovedal tudi poslanec SNS Jani Ivanuša

Časovni potek seje DZ, ki se bo sicer začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev, je danes določil kolegij predsednika DZ. Za torkovo odločanje o novem predsedniku vlade je predvidenih skoraj osem ur. Mora pa s to točko DZ še razširiti dnevni red seje ob njegovi potrditvi v ponedeljek. Po torkovem glasovanju o novem predsedniku vlade se bo zasedanje nadaljevalo še v sredo in četrtek.

Židan se bo umaknil takoj po izvolitvi

Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše odstopil z mesta predsednika DZ. To je po njegovih ocenah korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. 

Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je v izjavi za TV Slovenija in STA v DZ dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov. 

Na vprašanje, ali je presenečen nad to koalicijo, je Židan dejal, da je nastala zato, ker je zmanjkalo poguma Levici in se je odmaknila od vlade ter ker se Marjan Šarec sam odločil, da preda štafeto Janši. "Tako da danes govoriti, da je SDS s sistematičnim ravnanjem prišel do desne vlade, ne drži. Ta nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca," je opozoril. 

Sicer pa na podlagi že podpisane nove koalicijske pogodbe ocenjuje, da je to dokument, ki izhaja iz sprejetega proračuna, in bodo "očitno peljali podobno politiko, kakor je bila do sedaj". Napovedal je, da bodo SD predloge, ki gredo v korist ljudi, podpirali. Ko pa se bo skušalo delati delitve, razslojevanje, bogatiti bogatejše in v slabši položaj dajati revnejše, bodo nasprotovali. "Torej kot opozicija bomo korektna opozicija, pričakovali pa bomo, da bo Slovenija še naprej v družbi naprednih, solidarno usmerjenih držav," je povedal. 

Kdo bo novi predsednik DZ

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ po predvidenem kadrovskem razrezu nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripada SMC. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to mesto lahko zasedla poslanka SMC Janja Sluga, a je v izjavi v DZ danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili. 

Ugiba se tudi, ali bi lahko novi predsednik DZ postal nekdanji predsednik SMC Miro Cerar, sicer tudi nekdanji premier in aktualni minister za zunanje zadeve v odhodu, ki ima po poteku mandata vladi pravico do vrnitve v poslanske vrste. Cerar je sicer že pred časom v pismu predsedniku SMC Zdravku Počivalšku napovedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Ali to pomeni, da ne želi sodelovati niti v novi koaliciji, pa se ni želel izjasniti. 

Počivalšek je v četrtek pojasnil, da se bo s Cerarjem sestal konec tedna. Kdo od poslancev SMC bo predsednik DZ, še ni želel govoriti. "Sestali se bomo in sprejeli najboljše odločitve. Takšne, za katere mislimo, da bodo prinesle najboljše rezultate. To velja tudi za ministrska mesta," je napovedal.