Dohodnina in hipoteke

Dacarji Zoranu Jankoviću podelili krepko zaušnico, toliko dodatnega davka so mu odmerili ...

S.R.
28. 2. 2020, 10.43
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 11.45
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković mora plačati skoraj 340.000 evrov dodatne dohodnine, hkrati ga je doletela prepoved razpolaganja s svojim premoženjem.

Mediaspeed
Furs od Jankovića terja skoraj 340.000 evrov dodatnega davka.

Kot poroča portal necenzurirano.si, je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) po štiriletnem davčno-inšpekcijskem postopku Zoranu Jankoviču izdala odločbo, s katero so mu naložili plačilo skoraj 340.000 evrov dodatne dohodnine. Za zavarovanje tega davka so na njegove nepremičnine že vpisali tudi hipoteko, ni pa še znano, ali so posegli tudi po drugem premoženju ali po denarnih sredstvih na njegovem osebnem računu. Kot so sicer izračunali na portalu, gre za znesek najmanj osmih letnih neto osnovnih plač župana Mestne občine Ljubljana.

Na dogajanje se je za portal odzval tudi Janković, ki je dejal, da je odločba nezakonita in da bo v pritožbenem postopku razveljavljena. Župan, ki se je na odločbo že pritožil, je tako prepričan, da do izterjave ne bo prišlo. »Po mojem mnenju je odločba nezakonita in obremenjena ne le z absolutnimi bistvenimi kršitvami pravil postopka, temveč tudi z očitno napačno uporabo materialnega prava,« se je odzval ter poudaril, da celotna zadeva temelji na odločbi, ki je bila izdana v davčnem postopku proti enemu od podjetij v lasti njegovih sinov. To pa je vrhovno sodišče pred časom razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na Furs, s čimer naj bi padle tudi predpostavke za odmero dohodnine v postopku zoper njega osebno. 

Imperij Electa 

Zadeva, ki je zdaj pripeljala do izdaje odločbe, ima sicer dolgo brado. Postopek je namreč posledica preiskave poslov skupine Electa in drugih poslov družine Janković. Janković je namreč leta 2013 na osebni račun prejel približno 1,35 milijona evrov. Nakazala mu jih je Electa, ki se je takrat sicer soočala s finančnimi težavami. Medtem ko sam trdi, da je šlo za vračanje 7,89 milijona težkega posojila, ki je nastalo ob prodaji Electe sinovoma, pa Furs meni, da je šlo za navidezno prodajo in pozneje prikrito izplačevanje osebnih dohodkov. Furs je zato na nakazila obračunal 25-odstotno dohodnino, so še zapisali na portalu necenzurirano.si. Janković je po navedbah portala opozoril še, da mu »očitajo zlorabo davčnih predpisov, ki v času sklepanja spornih pravnih poslov sploh niso veljali.«