Izjava ministrstva za zdravje

V Sloveniji še vedno ni primera koronavirusa

J.P.
26. 2. 2020, 17.18
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 18.18
Deli članek:

Spregovorili so o aktualnih dogodkih v zvezi z novim koronavirusom.

Reuters
Strah je v takih situacijah normalen pojav, a to ni isto kot panika.

Srečanju Koordinacijske skupine za nalezljive bolezni je sledila izjava za medije ministrstva za zdravje.

Počutijo se dobro

Takoj na začetku so poudarili, da v Sloveniji še vedno ni primera koronavirusa. Dobro se počutijo tudi Slovenci, ki so se domov vrnili s križarke Diamond Princess, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek. Enako velja za dva, ki sta še vedno na Japonskem. Vsi so torej brez znakov bolezni.

Je pa dodala, da so vlado pozvali, da sprosti blagovne rezerve.

Strah tudi med zdravstvenimi delavci

Z zdravstvenimi zavodi, ki na primarni ravni zagotavljajo 24-urno zdravstveno obravnavo in kjer naj bi potekala testiranja na novi koronavirus, so že bili v stiku, v petek pa imajo tudi sestanek z njimi, je napovedala Simona Repar Bornšek. "Sistem bo izdelan v popolnosti, " pa je zagotovil Darko Čander z ministrstva.

Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je poudaril, da je strah v takih situacijah normalen pojav, tudi med zdravstvenimi delavci, a da ni isto kot panika, za katero je dejal, da je nepotrebna in škodljiva. Izpostavil je dva izziva: pravilno obravnavo bolnika ter, ker je govor o kužnih bolezni, pred okužbo zavarovati zdravnike in druge ljudi. Kar se tiče koronavirusa, so »stvari zaenkrat precej jasne«. Širjenje je kapljično, kapljice z dometom enega metra prihajajo z dihal. In ker gre za kapljično širjenje, je prisotno tudi širjenje s stikom. Zato je poudaril, da sta ključnega pomena higiena in osnovni bonton.

Širše testiranje še ni potrebno

Predstavnica NIJZ je povedala, da so danes spet posodobili definicijo primera – dodali so mu dve »ogroženi« državi, Japonsko in Singapur. Dodala je, da razumejo, da je strah prebivalstva zaradi nevedenja velik, a da se za širše testiranje, kot so se v Veliki Britaniji, zaenkrat ne bodo odločili, saj še vedno čakajo na prvi potrjen primer. Predstavnica NIJZ je spregovorila tudi o zdravnikih, ki se vračajo s karantenskih območij – poudarila je, da morajo ravnati v skladu z dobro prakso, torej da, če opazijo značilne simptome – telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, kašelj –, primerno ukrepajo in virusa ne širijo.

V Sloveniji so doslej opravili 59 testov na novi koronavirus. Po državi se sicer že več dni širijo različne informacije o domnevnih primerih okužbe z novim koronavirusom tudi pri nas.