Obisk

Pahor pred srečanjem z Milanovićem ne pričakuje, "da bi prišlo do velikih sprememb v stališčih"

J.P./STA
26. 2. 2020, 16.09
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 16.12
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor je danes pred za četrtek predvidenim prvim srečanjem z novim hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ocenil, da bo to zelo pomembno srečanje, vendar pa ne pričakuje, da bo že na tem srečanju prišlo do zbliževanja stališč.

Bobo
Borut Pahor in Zoran Milanović leta 2009. Pahor takrat kot predsednik vlade, Milanović kot šef hrvaških socialdemokratov.

Slovenski predsednik Borut Pahor je izpostavil, da osebno in tudi v imenu države ceni dejstvo, da je prejšnja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj zadnji obisk v tujini opravila v Sloveniji in da je Zoran Milanović za prvi obisk v tujini izbral Slovenijo.

Napovedal je, da se bosta v četrtek na delovnem kosilu na Otočcu pogovarjala tudi o arbitražni razsodbi o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava. Izrazil je pričakovanje, da se bosta pogovarjala "o možnostih", kako bi z arbitražo določeno mejo označili tudi v naravi in da bi se to zgodilo v nekem razumnem času.

Tudi Milanović je napovedal pogovore o meji. Kot so za STA sporočili iz njegovega urada, namerava srečanje s Pahorjem na Otočcu izkoristiti, "da bi se dogovorila o nadaljevanju njunega medsebojnega odličnega sodelovanja ne glede na različne poglede, ki ju imata glede nekaterih tem, kot je spor o meji."

Ob pogovorih za krepitev odnosov med državama, ki jih v Milanovićevem uradu ocenjujejo za dobre, napovedujejo tudi pogovore o skupnem sodelovanju Hrvaške in Slovenije v EU. "Srečanje bo priložnost, da bi potrdili sodelovanje in prijateljstvo med Hrvaško in Slovenijo," so še sporočili iz Zagreba.

Pahor sicer od tega prvega pogovora s hrvaškim kolegom ne pričakuje, "da bi prišlo do velikih sprememb v stališčih". "Vendar je pomembno, da vzpostaviva zaupanje. Poznava se dobro," je dejal Pahor in se zavzel za krepitev dobrososedskih odnosov, dialoga in sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.

Podobno se je na novinarski konferenci skupaj s Pahorjem za krepitev dobrososedskih odnosov s Hrvaško zavzel tudi novi mandatar za sestavo slovenske vlade Janez Janša, a prav tako opozoril pred prevelikimi pričakovanji. "Kar se tiče Hrvaške, vemo, kje so odprta vprašanja. Nimamo veliko iluzij, da jih je mogoče zapreti čez noč. Je pa možnih nekaj korakov v pravo smer. Tudi v tem polovičnem mandatu," je dejal Janša.

Opozoril je še, da so imeli na Hrvaškem ravno predsedniške volitve, letos pa jih čakajo še parlamentarne. "Tako da to morda ni čas, da bi se naredilo velike premike," je še opozoril Janša in dodal, da "ne obljubljajo ničesar".