Miti in resnice

Ali lahko z razprševanjem alkohola po telesu uničimo koronavirus ter ga preprečimo z uživanjem česna? Ga res širijo tudi hišni ljubljenčki?

R.T.
26. 2. 2020, 15.10
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 15.43
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na svoji spletni strani objavil mite in resnice o koronavirusu. Vse to so spraševali zaskrbljeni državljani.

STA
Fotografija je simbolična.

Zanimalo jih je ali se novi koronavirus SARS-CoV-2 uniči ob sušenju s sušilnikom rok, na NIJZ pa so ob tem odgovorili: "Sušilniki rok niso učinkoviti pri uničevanju novega koronavirusa. Pogosto umivanje rok z vodo in milom je pomembno, da zmanjšamo možnost za okužbo. Ko so vaše roke umite, jih temeljito osušite s papirnatimi brisačami ali sušilcem rok. Tudi razkužila na osnovi alkohola (več kot 60 %) nudijo zaščito pred okužbo". Podobno tudi ultravijolična žarnica ne ubije novega virusa, pravzaprav te "ne smemo uporabljati za sterilizacijo rok ali drugih predelov kože, saj lahko UV žarčenje povzroči draženje kože". 

Pripravki, ki vsebujejo alkohol in klor so lahko koristni za razkuževanje površin, vendar ji je treba uporabiti v skladu s priloženimi navodili, zagotovo pa jih ne smemo razprševati po koži telesa in oblačilih. To je namreč škodljivo za sluznico oči in ust. Prav tako razprševanje alkohola ali klora po telesu ne bo uničilo virusov, ki so že vstopili v vaše telo. "Obstaja nekaj kemičnih razkužil, ki lahko uničijo novi koronavirus na površinah. Sem spadajo razkužila na osnovi belila / klora, bodisi topila, 75% etanol, perocetna kislina in kloroform. Vendar pa imajo na virus zelo malo ali nobenega vpliva, če jih nanesete na kožo ali pod nos. Lahko je celo nevarno, če te kemikalije nanesete na kožo," opozarjajo na NIJZ.

Okužijo se lahko ljudje vseh starosti, vendar pa so starejše osebe in tiste s kroničnimi boleznimi (astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni) najbolj ogrožene skupine v primeru okužbe s koronavirusom.

Izpiranje nosu s fiziološko raztopino, grgranje ustne vode, uživanje česna v boju proti kornavirusu?

Tudi izpiranje nosu s fiziološko raztopino ali grgranje ustne vode vam ne bo v pomoč pri preprečevanju okužbe s koronavirusom. Izpiranje nosu s fiziološko raztopino vam lahko pomaga le pri hitrejšem okrevanju v primeru prehlada, medtem ko ustna voda le za "nekaj minut uniči nekatere mikrobe v ustni votlini, vendar to ne pomeni, da vas ščiti pred okužbo z novim virusom". 

Čeprav ima česen nekatere protimikrobne lastnosti, pa ni nikakršnih dokazov, da bi bilo to živilo uspešen ukrep v boju s koronavirusom, opozarjajo pri NIJZ. Prav tako vam pri zaščiti pred zloglasno boleznijo ne bo pomagala krema s sezamovim oljem. 

Antibiotiki in cepiva proti pnevmokonim okužbam ali gripi učinkoviti pri zaščiti?

"Cepivo proti pnevmokoknim okužbam in cepivo proti gripi ne zagotavljata zaščite pred novim koronavirusom. Virus je nov in drugačen in potrebuje svoje cepivo," piše na spletni strani inštituta. Tudi antibiotiki niso odgovor. Ti namreč, kot je znano, ne učinkujejo proti virusom, temveč le bakterijam. 

Raziskovalci doslej niso uspeli razviti posebnega zdravila, ki bi preprečevalo ali zdravilo zloglasni virus. Nekatere oblike zdravljenja raziskujejo in jih bodo preučili v kliničnih preskušanjih.  

Ko z območja, kjer so poročali o okužbah prispe paket ali pismo. Ste v nevarnosti?

Ne. Razlog? Koronavirusi ne preživijo dolgo na predmetih, kot so pisma ali paketi.

Ali lahko hišni ljubljenčki prenašajo zloglasni virus?

Dokazov o tem, da bi se lahko domače živali ali hišni ljubljenčki, okužili z novim koronavirusom, ni. Kot opozarjajo na NIJZ pa je "priporočljivo, da si po stiku s hišnimi ljubljenčki roke umijete roke z milom in vodo. Dobra higiena rok vas ščiti pred različnimi običajnimi bakterijami, kot sta E.coli in salmonela, ki se lahko prenašajo med hišnimi ljubljenčki in ljudmi".