V UKC Ljubljana prepoved obiskov

Koronavirus pri sosedih, le pri nas ne: bolnišnice v pripravljenosti, nekatera podjetja s težavami pri dobavi blaga

A.S./STA
26. 2. 2020, 13.28
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 15.38
Deli članek:

Medtem ko je v Italiji koronavirus doslej zahteval 12 smrtnih žrtev, so na Hrvaškem potrdili prva dva primera okužbe, tako je tudi v Avstriji. V Sloveniji so bili doslej vsi testi na novi koronavirus negativni, bolnišnice pa se medtem intenzivno pripravljajo na morebiten izbruh.

STA
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so po napovedih z današnjim dnem preventivno ukinili obiske.

V Sloveniji so doslej opravili 59 testov na novi koronavirus. Do 12. ure so bili vsi negativni, je vlada zapisala na Twitterju. Po državi se sicer že več dni širijo različne informacije o domnevnih primerih okužbe z novim koronavirusom tudi pri nas.

V zadnjih dneh je žarišče novega koronavirusa v Evropi postala Italija, kjer so doslej zabeležili 374 okuženih, umrlo pa je 12 bolnikov, vsi so imeli pridružene še druge bolezni. S tega območja se je virus že razširil v več držav v bližini - med drugim so prve primere iz Italije prinesene okužbe zabeležili v Avstriji in na Hrvaškem.

Popolna omejitev obiskov v UKC Ljubljana, prepoved obiskov tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so po napovedih z današnjim dnem preventivno ukinili obiske. Kot je po torkovem sestanku na ministrstvu za zdravje z vodstvi bolnišnic pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, so poostrili tudi dostope do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci ter na ta način poskušali bolnišnico obvarovati pred nenadzorovanim vstopom potencialno okuženega bolnika.

Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalci naj ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec zaradi preprečevanja širjenja virusnih okužb do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev, so še sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Pripravljajo se tudi na Gorenjskem 

Morebitne bolnike z novim koronavirusom z območja Gorenjske bodo sprejemali na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. "Klinika je povsem pripravljena na sprejem morebitnih okuženih ali bolnikov," je za STA zagotovila predstavnica za odnose z javnostmi na Kliniki Golnik Jana Bogdanovski. Izpostavila je, da imajo kot klinika za pljučne bolezni in alergijo ter nacionalni center za tuberkulozo veliko izkušenj s področja nalezljivih obolenj dihal. "Pri nas se zdravijo bolniki z multirezistentnimi okužbami dihal, v zimski sezoni pa se predvsem ukvarjamo z boleznimi, ki jih povzročajo respiratorni virusi, kot so virusi gripe, respiratorni sincicijski virus, domači koronavirusi, metapnevmo virusi, rino virusi in drugi," je pojasnila.

Na vprašanje, koliko postelj imajo zagotovljenih za okužene z novim koronavirusom oziroma za obolele, je povedala, da o številu postelj ne morejo govoriti, ker ni še nobenega potrjenega primera, še manj pa bolnika, ki bi bil napoten k njim, ter se stanje sproti prilagaja. Glede tega, ali so na Kliniki Golnik že opravili kakšno testiranje na sum novega koronavirusa, pa je dodala, da stanje testiranj in sumov v Sloveniji spremljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in na ministrstvu za zdravje, ki o tem organizirano in redno obvešča javnost.

Tudi v novomeški bolnišnici o vsem potrebnem obvestili osebje in ga dodatno podučili

Tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto so pripravljeni na morebitne okužbe z novim koronavirusom. Od pristojnih so dobili potrebna navodila in pripravili interni protokol ravnanja ob okužbi. Sodelujejo tudi z vsemi deležniki v regiji oz. s primarnimi zdravstvenimi ustanovami, z občinami in drugimi ter jih obveščajo o stanju. Predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je ob robu današnje novinarske konference o poslovanju te ustanove povedal, da so vzpostavili interni tristopenjski protokol ravnanja ob okužbi.

Pri tem prva stopnja, ki so jo že uvedli, predvideva prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.

Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana. V primeru tretje stopnje oz. epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Kostić je ocenil, da je novomeška bolnišnica za zdaj primerno opremljena, v primeru večjih potreb oz. njihovega presežka pa računajo na državne rezerve.

V novomeški bolnišnici so tudi o vsem potrebnem obvestili osebje in ga dodatno podučili, v primeru okužbe pa bodo vse vpletene ustanove, medije in druge ustrezno obveščali. Na voljo bo tudi posebna svetovalna telefonska številka.

Sicer pa pri pripravah za odziv na morebitno okužbo sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, z regijskimi zdravstvenimi domovi in Mestno občino Novo mesto ter se usklajujejo za morebitne skupne akcije.

Kostić je opozoril, da naj se morebitni oboleli ob sumu okužbe z omenjenim koronavirusom najprej posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom in da je najbolje, da to storijo telefonsko. Sicer pa panika ni potrebna, je še poudaril.

Splošna bolnišnica Novo mesto sicer pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.

Zdravniška zbornica kritična do načrta za vzpostavitev 55 vstopnih točk 

Vzpostavitev 55 vstopnih točk na primarni ravni v okviru enot nujne medicinske pomoči, kar načrtuje ministrstvo za zdravje, je po mnenju zbornice neustrezno. Prepričani so, da bi organizacija regijskih vstopnih točk na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), torej zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči, zagotovila maksimalno preventivno zamejitev širjenja novega koronavirusa.

Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oz. bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja, predlaga zbornica.

Kot so pojasnili, vsak posameznik po odvzemu brisa na rezultat testa čaka tri ure. "Treba je poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem na rezultat," so poudarili.

V zdravstvenih domovih in enotah nujne medicinske pomoči namreč po navedbah zdravniške zbornice v večini primerov nimajo ustreznih izoliranih prostorov za karanteno.

Sprašujejo se tudi, kako naj bi ravnali v zdravstvenih ustanovah, če bi pacient, ki čaka na rezultate testa, zavrnil čakanje v posebnem prostoru in uporabo maske. "Ali naj v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov pokličejo policijo," se sprašujejo v sporočilu za javnost.

V nekaterih primorskih podjetjih težave pri dobavi blaga

Podjetja na Severnoprimorskem se že soočajo s težavami, ki jih povzroča širjenje koronavirusa. Tako že prihaja do zamud pri dobavah blaga, celo do odpovedi dobav, običajni dobavni roki se podaljšujejo, obenem pa načrtujejo nabave večjih zalog materiala kot običajno, so sporočili s Severnoprimorske gospodarske zbornice.

Podjetja se soočajo tudi s pomanjkanjem zaščitnih mask, razkužil, rokavic in drugih zaščitnih sredstev, ki jih kupujejo na trgu. Mnoge pa bodo prizadele predvsem odpovedi promocijskih dogodkov, sejmov in simpozijev.

Turistični delavci se medtem srečujejo z odpovedmi turističnih rezervacij in težavami s turisti, ki so že na poti v regijo. "Podjetja, ki so nam poročala, so v pretežni meri že sprejela preventivne organizacijske oz. zdravstvene ukrepe in organizirala krizne sestanke. Zaposlenim so posredovali navodila za ravnanje v smeri zmanjšanja možnosti okužb. Ukrepi so različni, nekoliko se med seboj razlikujejo glede na dejavnost družb," so še sporočili z zbornice.

V številnih podjetjih v večji meri kot doslej nameščajo razkuževalna sredstva in izvajajo dezinfekcijo delovnih prostorov. Zaposlenim ponujajo možnost dela od doma, preklicujejo množične sestanke in srečanja, obenem pa pozivajo zaposlene, da se izognejo zasebnim potovanjem v kraje s povečano stopnjo tveganja.

V izrazito izvozno usmerjenih podjetjih uvajajo večji nadzor nad službenimi potovanji in obiski tujcev, ki prihajajo z območij s povečano stopnjo tveganja.

"Nekatera podjetja celo načrtujejo opravljanje samo tistih storitev na rizičnih področjih, ki so povezane z že sklenjenimi pogodbami," so še zapisali v Severnoprimorski gospodarski zbornici.