Slovenija

Anketa: 40 dni brez alkohola

Si.R.
26. 2. 2020, 12.15
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 12.19
Deli članek:

Po obilnih in mastnih pustnih krofih, je nastopil čas, ko se mnogi zaobljubijo 40-dnevnemu postu oziroma takšnim ali drugačnim odrekanj, prečiščevalnim kuram in podobno. Začela pa se je tudi akcija 40 dni akohola. Ste se ji pridružili?

Profimedia
V Sloveniji zaradi alkohola vsak dan umreta dve osebi.

Akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka že 15. leto zapored, letos poteka pod naslovom Za zdravje in zdrave odnose. K pozivom, da se pridružimo akciji pozivajo številne institucije. Posebej alarmantno je dejstvo, da prekomerno pitje uničuje skupnosti ter vodi v zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje. Alkohol pa na veliko grozo botruje tudi tretjini vseh nesreč s smrtnim izidom.

NEZAVIDLJIVI PODATKI

Slovenci po količini popitega alkohola na osebo namreč spadamo v vrh držav po svetu, ki na osebo spijejo več kot 12 litrov in pol čistega alkohola letno. Poleg nas med te države sodijo še Irska, Francija, Nemčija, Litva, Latvija, Češka, Romunija, Moldavija, Bolgarija in edina neevropska predstavnica Nigerija. Absolutna svetovna 'zmagovalka' je sicer Litva, kjer je letna poraba čistega alkohola kar 15 litrov na leto. To znese slabih 170 steklenic vina. Strokovnjaki so izračunali, da je vsak Slovenec leta 2016 popil 87 litrov piva, 48,4 litrov vina in 2,1 litrov žganih pijač.

Sodelujte v anketi in nam sporočite ali ste se letos tudi vi pridružili akciji 40 dni brez alkohola. Rezultate ankete bomo objavili v naši sobotni izdaji Novice Svet24 PLUS.