Zdravnik svetoval popolno karanteno

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji! Po vrnitvi domov kašelj in vročina tudi pri otroku

R.T.
24. 2. 2020, 13.39
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 16.06
Deli članek:

Širjenje koronavirusa na severu Italije je prineslo nelagodje tudi v Slovenijo. Še posebej pozorni morajo biti tisti, ki so bili v zadnjem tednu v Italiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Govorili smo s slovensko turistko, ki je bila v preteklih dneh z družino na smučanju v Italiji. Sama je zbolela šesti dan počitnic, po vrnitvi domov pa sta se kašelj in povišana telesna temperatura pojavila tudi pri starejšemu otroku.

"K zdravniku nismo hodili, tudi testirani za koronavirus še nismo bili. Ko je zbolel še otrok, sem poklicala osebnega zdravnika /.../, ki mi je svetoval popolno karanteno, tudi brez obiska trgovine ali drugih družinskih članov. Na vprašanje, ali lahko mlajši otrok, ki je sicer zdrav, obiskuje vrtec, so mi svetovali, da naj bo tudi on doma, da preprečijo vse morebitne stike. Dogovorjeni smo, da v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja ponovno pokličem in se dogovorimo o nadaljnjih korakih," nam je zaupala turistka, ki še ni bila testirana za morebitno prisotnost koronavirusa.

Razmere v Italiji: Alarmantno stanje v bližini Slovenije, izredni sestanek v Novi Gorici. V slovenskih lekarnah že pošle zaščitne maske?

Stanje na Goriškem: Na Goriškem prebivalce, ki sumijo, da so zboleli, prosijo, naj jih pokličejo in naj nikar ne prihajajo v zdravstveni dom

Kdor je v karanteni, je upravičen do bolniškega nadomestila

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je sporočil, da so osebe, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, upravičene do bolniškega nadomestila. Trenutno so v Sloveniji štiri osebe, ki so v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je prišlo do izbruha koronavirusa. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da bolniku, ki mu zdravnik odredi izolacijo, pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS, je pojasnil vodja odnosov z javnostmi na ZZZS Damijan Kos.

V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov, pa del financiranja prevzame država. Po pojasnilih Kosa v primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kot se na primer trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov.