Covid-19

Kaj skrbi zdravnika Blaža Mrevljeta glede koronavirusa

Polona Krušec
24. 2. 2020, 19.30
Deli članek:

Blaž Mrevlje je specialist internist in interventni kardiolog. Ta hip je v Sloveniji eden (pre)redkih iz stroke, ki se je angažiral ljudi osveščati o bolezni, ki razsaja – predvsem o preventivi pred njo.

Primož Lavre
Doktor Blaž Mrevlje.

Poleg tega ima sporočilo, ki ga širi z upanjem, da ga bodo pristojni, ki so ta hip kar nekam poniknili, slišali. Izpostavil je, da smo Slovenci na morebiten prihod covida-19 slabo pripravljeni. Zanimalo nas je, kako gleda na klimo, ki vlada okrog koronavirusa, vračanja slovenskih turistov iz Japonske, ki so bivali na ladji, na kateri je prišlo do izbruha zahrbtne viroze.

Doktor Blaž Mrevlje, kaj v zvezi s koronavirusom vas najbolj skrbi?

Skrbijo me tri stvari: najprej seveda zdravje Slovenk in Slovencev, nato katastrofalna nepripravljenost slovenskega zdravstvenega sistema na to, kar prihaja, in tretjič, kako odgovorni skrbijo za prihajajočo pandemijo. Virus kroži po svetu šele dobra dva meseca, zato so podatki, ki jih imamo, omejeni. Vidimo, da se širi hitro in da je že pred našimi vrati, v Italiji. Prvi podatki kažejo, da je virus dvajsetkrat smrtonosnejši od navadne gripe, ki jo poznamo v svojih krajih in je trenutno v Sloveniji na vrhuncu. In pa, da 20 odstotkov bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. Tu nastopi problem nepripravljenosti slovenskega zdravstva. Po moji oceni imamo v državi okrog 200 intenzivnih postelj; vsaka ob sebi nima aparata za umetno dihanje. Bolnika s koronavirusom, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, ne moramo dati v sobo z drugimi kritično bolnimi. Tak bolnik potrebuje osamitev. Če v kratkem zboli 1000 Slovencev, to je samo 0,5 promila prebivalcev, jih bomo morali po statistiki v intenzivne sobe sprejeti 200. Toliko, kot je vseh intenzivnih postelj v državi, ki so vedno zasedene z drugimi kritično bolnimi. Kam bomo dali njih? Kaj delajo odgovorni? Gospe z ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prirejajo tiskovne konference, na katerih kaj več kot lepih frizur in floskul v nekaj stavkih ne uspejo pokazati. Minister za zdravje v odstopu, Aleš Šabeder, je izginil. Minister za obrambo v odstopu, Karel Erjavec, je iz užaljenosti zapustil javni prostor. Če pride do epidemije, bomo potrebovali operativno in kompetentno vlado ter delujoči predvsem omenjeni ministrstvi, torej za zdravstvo in obrambo. In vse kaže, da epidemija v naslednjih dneh prihaja v Slovenijo.

Menite, da svet, sploh Azija, kjer je do izbruha prišlo, dobro krmili z vsem skupaj?

Kitajci so se hitro zavedli narave in obsega problema. Zato so se odzvali tako agresivno. Šestdesetmilijonsko provinco Hubei z glavnim mestom Wuhan so dobesedno zaprli. Pri tem so naredili prvo napako – presekali so tudi dostavne poti za medicinske pripomočke in opremo, zaradi česar se je virus prve dni širil hitreje, kot bi se lahko. Druga napaka, ki so jo naredili, in to zdaj ponavljajo odgovorni tudi v Sloveniji, je nekomunikacija z javnostjo. Ker je inkubacijska doba te viroze dolga, so ljudje dolgo časa asimptomatski raznašalci virusa. Ker mnogi nekaj dni niso vedeli, da so morda okuženi, in niso imeli kliničnih znakov bolezni, so živeli normalno življenje, hodili v službe in šole. S tem pa so ponovno izgubili kritični čas, ko bi epidemijo lahko bolj omejili, kot so jo lahko kasneje. Kot vidimo iz videoposnetkov, ki vendarle pricurljajo skozi kitajsko medijsko blokado, v Wuhanu razkužujejo cele četrti, prebivalce zapirajo v stanovanjske bloke brez vode in hrane, na hitro gradijo bolnišnice, ki pa bolj spominjajo na hiralnice in umiralnice in, kot se zdi, masovno kremirajo umrle, da bi preprečili še večjo katastrofo.

Kako dojemate držo Slovenije pri soočanju z virusom in protokole, ki jih sprejema?

Kot je sicer znano iz prejšnjih primerov, denimo nacionalne katastrofe – otroške kardiologije, otroške srčne kirurgije in pediatrične intenzivne medicine ter Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), je taktika zdravstvenih oblasti laganje, zavajanje, pometanje problema pod preprogo in upanje, da se nekako izide. Kot vidimo, tudi službe za odnose z javnostmi slovenskih bolnišnic to niso, sicer bi komunicirale z javnostmi, pač pa so bolj službe za preprečevanje odtekanja informacij. To je napačna strategija. Davkoplačevalci financirajo sistem in imajo pravico vedeti, kakšno je stanje in kako naj se obnašajo.

Menite, da je bolj alarmantno, kot je videti?

Seveda. Kitajskim številkam ne verjamem. Slovensko zdravstvo je nepripravljeno. Slovenske oblasti ne komunicirajo z javnostjo, kot bi bilo treba, torej odprto in pošteno. Če se motim, ne bo večje škode. Mislim pa, da se ne.

S križarke, kjer se je pojavil covid-19, še vedno teče evakuacija zdravih; tudi nekaj Slovencev se je od tam že vrnilo domov. Je mogoče, da imajo ti virus vseeno v sebi, tudi če so bili rezultati testiranj negativni, in bi se ta zdaj lahko širil? Kako se sploh prenaša koronavirus in kakšna je njegova inkubacijska doba?

Kot so pokazali drugi primeri s te ladje, so bili nekateri turisti, mislim, da najmanj dva Avstralca in dva Američana, »izpuščeni« z ladje z negativnim testom na koronavirus, čez nekaj dni pa so bili doma pozitivni. Problem je v tem, da so jih testirali z brisom ustne sluznice, virus pa se, kot je videti, lahko širi tudi fekalno in z urinom. Izkazuje se, da so ti testi lahko pozitivni pred oralnim. Za inkubacijsko dobo so sprva mislili, da je 14 dni, zadnji podatki pa kažejo, da je 27 dni; špekulirajo, da je ta morda tudi 40 dni.

Kaj bi sporočili Slovencem, ki so morda v tem trenutku zaradi virusa nekoliko vznemirjeni, jih je strah in se čutijo ogrožene?

Panika ni na mestu. Previdnost pa. Svetujem, da ne verjamejo slovenskim oblastem, dokler bo njihov edini odgovor, da je vse pod kontrolo brez podrobnejše obrazložitve. Naj spremljajo dogajanje v tujini in ravnajo po svojem občutku. Vsekakor pa naj pazijo na osebno higieno in pogosto umivanje ali razkuževanje. Edini zares učinkovit ukrep je sicer preprečevanje širjenja okužbe.

Pa na drugi strani, kaj bi sporočili državi in pristojnim, ki so se na strah in vprašanja javnosti odzvali bolj ali manj precej skopo, medlo?

Naj z ljudmi komunicirajo odkrito in pošteno. Zato so tam. Zato dobivajo od davkoplačevalcev denar za plačo. Predsednik vlade v odstopu naj takoj najde ministra Šabedra in Erjavca ter skliče Svet za nacionalno varnost, kjer naj učinkovito in hitro naredijo potrebne načrte (to se je danes tudi zgodilo, op.a.). Za politike na splošno pa: v naslednjih tednih in mesecih bomo potrebovali učinkovito vlado. Zato pamet v roke, dovolj je bilo tranzicijskih igric za nadaljevanje plenjenja davkoplačevalskega denarja. Ljudje bodo to znali nagraditi.