Vremenska sprememba

Zima še ni rekla zadnje: meja sneženja do nižin, možne tudi nevihte s sodro

J.P.
23. 2. 2020, 11.18
Posodobljeno: 23. 2. 2020, 11.26
Deli članek:

Obeta se nam izrazita sprememba vremena.

Bobo
Se bodo napovedi uresničile? Več bo znano v torek (fotografija je arhivska).

V torek bo Alpe dosegla izrazita hladna fronta. V noči na sredo bo nad severnim delom italijanskega škornja nastalo ciklonsko območje, ki bo njen prehod nekoliko upočasnilo, a bo to pomenilo večjo količino padavin.

Hladna fronta

Od začetka januarja do konca druge dekade februarja je po Sloveniji padlo precej manj padavin kot je dolgoletno povprečje, poroča Agencija RS za okolje. V zahodnem in južnem delu Slovenije so bili le 3-4 dnevi z več kot 5 milimetri padavin, ki so konkretneje preskrbeli tla z vodo. Drugod po Sloveniji sta bila takšna komaj dan ali dva.

Naši kraji se nahajajo na severovzhodnem območju visokega zračnega pritiska. »V višinah prevladuje severozahodni zračni tok, ki k nam prinaša zelo topel in dokaj vlažen zrak. Severovzhodno Slovenijo bo v ponedeljek zjutraj in dopoldan od severovzhoda dosegla oslabljena vremenska motnja, ki pa večjih posebnosti ne bo prinesla. Prehodno bo zapihal veter severnih smeri, nastane pa lahko kakšna ploha. V noči na torek bomo padli pod vpliv jugozahodnega vetra, ki bo k nam, pred sredino izrazito hladno fronto, prinašal zelo topel in vlažen zrak,« napovedujejo ljubiteljski vremenoslovci, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si, in dodajajo, da nas bo v sredo dopoldne od severa dosegla »izrazita hladna fronta z ohladitvijo in padavinami«. Prešla nas bo v noči na četrtek.

Padavine

Zaradi vlažnega jugozahodnega vetra gre prve padavine pričakovati že v torek. A ne na vzhodu države, kjer bo večji del torka še precej sončno. »Dnevne temperature se bodo gibale med 14 in 17, lokalno na skrajnem vzhodu Slovenije tudi do 18 stopinj Celzija, v zahodni in severozahodni Sloveniji, kjer bo več oblačnosti, pa med 10 in 13 stopinj Celzija,« je mogoče prebrati na spletni strani Neurje.si.

V noči na sredo se bo povsod pooblačilo. V sredo zjutraj bodo padavine tekom dneva zajele vso Slovenijo. Zapihal bo veter severnih smeri, od severovzhoda nas bo dosegla ohladitev. »Meja sneženja se bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, tekom dopoldneva spustila do okoli 400 metrov nadmorske višine, ponekod tudi do nižin,« napovedujejo, a opozarjajo, da bodo natančnejše informacije znane v torek. »Nekateri izračuni numeričnih meteoroloških modelov kažejo na povsem zimsko sredo tudi po nižinah, spet drugi mejo sneženja postavljajo na okoli 600 metrov nadmorske višine. Vsekakor pa bo zelo zimsko v višje ležečih predelih Slovenije, nad okoli 800 m nadmorske višine.«

Ob prihodu hladne fronte bodo predvsem v zahodnem, osrednjem in južnem delu države možne tudi nevihte z nalivi in sodro.

Do četrtka

V sredo bodo jutranje temperature med 3 in 8 stopinj Celzija, a se bo dopoldne hitro ohladilo. Popoldne se bodo gibale med 0 in 5 stopinj Celzija, na Primorskem bo okoli 10 stopinj Celzija. V sredo in v noči na četrtek bodo padavine predvidoma od severa ponehale.