Posledica napak in nemarnosti

Trafika zaprla svoja vrata: Ne bom jim dala ključev, dokler ne poravnajo obveznosti!

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
19. 2. 2020, 20.05
Deli članek:

Z včerajšnjim dnem je prenehala delovati trafika v centru Ptuja, v Miklošičevi ulici. Trauda Krempl, ki je v trafiki delala sedem let, pravi, da je zaprtje posledica napak in nemarnosti lastnika, ki zdaj išče izgovore, da ji ne bi nakazal še tistega, kar ji pripada. Brez boja se ne bo vdala, ključev jim ne namerava predati, vključila pa bo tudi inšpekcijske službe in vložila kazensko ovadbo.

Č.G.
Kremplova vztraja, da blaga ne bo predala in da bo vložila kazensko ovadbo zoper delodajalca.

»Že dalj časa je bila zaloga trafike s tobačnimi izdelki katastrofalna, lani je bila ponudba pravzaprav nična. Po izjavah lastnika, podjetja Delo prodaja, ki je obenem moj franšizodajalec, je stanje v njihovem podjetju zelo težko in to naj bi opravičilo njihovo početje. Delo prodaja je moj edini dobavitelj. V ozadju pa so famozne tajkunske povezave tistih, ki jim je malo mar za ljudi. Vse to je rdeča nit naše dlje trajajoče kalvarije,« pravi Trauda Krempl.

Pogodbo s podjetjem Delo prodaja je sklenila leta 2012. Kot pravi, pa je v njej le kup obveznosti: »Po pogodbi sem iz meseca v mesec odpravljena z nekaj skromnimi odstotki od prodaje. Znesek ne doseže niti z zakonom določene minimalne slovenske plače. Pa sem dejansko v trafiki preživela vsak dan od jutra do večera, brez bolniških odsotnosti ali dopusta.«

»ENO SAMO IZSILJEVANJE«

Novinarski kolegi s Štajerskega tednika so že novembra lani na sedež podjetja Delo prodaja posredovali vprašanja o zaprtju poslovalnice, a odgovora ni bilo. Tudi tokrat so jih prosili za pojasnila, a se niso odzvali. 

Pogodba je po besedah Kremplove novodobno suženjstvo trafikantov, ki nimajo nikakršnih pravic. »Odpuščanje ljudi in zapiranje še delujočih trafik poteka po najbolj čudnih metodah, je eno samo izsiljevanje, predvidena in skrbno načrtovana goljufija,« vztraja sogovornica. Zaveda se sicer, da pod takšnimi pogoji tako ali tako ne bi mogla več poslovati, saj zaradi slabe dobave ni imela česa prodajati. Njene redne stranke so se sicer zavedale težkega položaja, v katerem se je znašla, in so po tobačne izdelke prišle tudi večkrat. »Ko pa človeku obljubljaš, da roba bo, a ti nato dobavitelji prinesejo le nekaj škatel cigaret, pač preprosto ne pride več. Kako torej naprej delovati v takšnih razmerah? Logično je, da takšna poslovalnica ne more biti rentabilna.«

O vsem tem naj bi poskušala večkrat govoriti s pristojnimi, a je bilo nemogoče priti v stik z njimi. Prav zato se zdaj boji, da jo bodo opeharili in ne bo dobila plačila za že opravljeno delo. Že januarja naj bi namreč pri plačilu za december nastal zamik.

»ROBE NE BOM PREDALA, DOKLER NE PLAČAJO!«

V odpovedi franšizne pogodbe, ki jo je Kremplova prejela v začetku januarja letos, je navedeno, da naj bi Delo prodaja ob analizi rentabilnosti ugotovilo, da prodajno mesto na Miklošičevi ulici na Ptuju ne prinaša želenih učinkov. Posledica tega je bila odpoved, ki začne veljati z vročitvijo, medtem ko se pogodbeno razmerje izteče po preteku trimesečnega odpovednega roka, torej 7. aprila. Kremplovi je bilo v odpovedi še sporočeno, da bo zapiralna inventura opravljena v treh tednih od prejema odpovedi franšizne pogodbe. »V času odpovednega roka pa boste prejemali nadomestilo v višini povprečja mesečnih izplačil zadnjih treh mesecev,« ji sicer zagotavljajo v odpovedi.

C.G.
Kremplova je svoje mnenje o situaciji nalepila kar na okno trafike.

»ŽELIJO ME OPETNAJSTITI ZA PLAČO«

Kremplova pa besedam svojih dosedanjih poslovnih partnerjev ne verjame. Prepričana je, da so se za zaprtje oziroma prevzem odločili prav zato, ker bi včeraj morala prejeti plačo. »Želijo se temu izogniti, a jim ne bo uspelo. Jasno je, da me želijo opetnajstiti za plačo. Ključev jim ne nameravam predati, čeprav je poslovalnica njihova. Ne pristajam na primopredajo, inventure ne bo, dokler ne izpolnijo svojih obveznosti. Robe jim ne bom predala. Naj me tožijo. Tudi sama bom vložila kazensko ovadbo, pa naj odloči sodišče. Vztrajam pri tem, da se trimesečni odpovedni rok izteče aprila. Dokler ne dosežemo dogovora in se ne bodo držali tistega, kar so obljubili, ne pristajam na nič,« je jasna Kremplova, ki še poudarja: »Ključni razlog za zaprtje trafike je le in zgolj problem z dobavo, kar pa je posledica odnosa podjetja Delo prodaja!«