Najdražja kampanja

Denar Orbanovih podjetij končal na računu SDS

R.T.
17. 2. 2020, 08.40
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 09.24
Deli članek:

V SDS ves čas zatrjujejo, da se ne financirajo z Madžarske.

Bobo
Janez Janša in Viktor Orban

Nekaj denarja, ki so ga v zadnjih letih v Slovenijo nakazala madžarska podjetja iz kroga tamkajšnjega predsednika vlade, je končal na računu SDS, danes poroča portal necenzurirano.si.

Znesek prejeli kot kupnino

Ta piše, da je SDS junija leta 2018 – dva tedna po tistem, ko je zmagala na zadnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji – dobila večjo vsoto denarja. Z Madžarske je na strankarski račun pot našlo 112.228 evrov. Kot poroča necenzurirano.si, je denar prišel od podjetij, ki imajo na Madžarskem odlične politične zveze. Omenjeni portal piše tudi, da se je predsednik SDS Janez Janša o teh nakazilih osebno dogovarjal z Viktorjem Orbanom, predsednikom madžarske vlade in vladajoče stranke Fidesz. Slovenska zakonodaja sicer prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. V SDS so prepoved obšli tako, da so znesek prejeli kot kupnino za lastniški delež v družbi Nova Obzorja, ki izdaja Demokracijo. Denar se je prelil prek Petra Schatza, člana upravnega odbora Nova24TV in ključne osebe pri distribuciji denarja Orbanovega kroga v Sloveniji, še poroča necenzurirano.si.

112.228 evrov je sicer četrtina zneska, ki ga je SDS po uradnih podatkih porabila za parlamentarne volitve leta 2018. SDS je imela najdražjo kampanjo.

Necenzurirano.si je pred dnevi razkril, da je samo avgusta 2018 v medije SDS prišlo 1,5 milijona evrov madžarskega denarja.

Več si preberite na portalu necenzurirano.si.