"Slovenski medijski prostor, ne glede na potrebo po novi zakonodaji in zaščiti neodvisnosti, ima dobre temelje. Vendar je danes že jasno, da so nekateri mediji podvrženi spornemu (so)financiranju, ki sledi eni doktrini," med drugim ugotavljajo v zahtevi. Da sta "Nova24, glasilo v lasti funkcionarjev in simpatizerjev stranke SDS in podjetje Nova obzorja, ki je v 44-odstotni lasti stranke SDS, v času zadnje volilne kampanje prejela finančno pomoč od madžarskih podjetij, povezanih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom in njegovo stranko Fidesz", je po ocenah LMŠ že znano.

Spomnili so na poročanje medijev v tem tednu, da naj bi od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov pa naj bi končalo na računih obeh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša.

Odboru za kulturo predlagali naj uvede postopke za zagotovitev zakonitega financiranja medijev

V LMŠ so predlagali odboru za kulturo, naj pozove pristojne organe, da v skladu s pristojnostmi raziščejo finančne tokove financiranja in skladno s slovensko zakonodajo uvedejo potrebne postopke za zagotovitev transparentnega in zakonitega financiranja medijev.

Prav tako naj odbor pozove pristojno ministrstvo, da skladno z ugotovljenimi anomalijami pri financiranju in s tem povezanim kadrovanjem predlaga spremembe medijske zakonodaje, ki bo različnim funkcionarjem preprečevala članstvo v nadzornih organih in organih upravljanja medijev. S tem bi po mnenju LMŠ zavarovali pravico do svobode izražanja, transparentnost lastništva medijev, njegovo svobodo in pluralnost.

Spomnimo:

Tudi Šarec se je z daljšim zapisom odzval na facebooku. Obregnil se je ob grožnje novinarjem: "Slovenija podpira vladavino prava … Kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes, ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej." Tudi sam se je  dotaknil "financiranja". "Kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno," je zapisal in dodal: "Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo, ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo".