Prispevek v višini 60 tisoč evrov

FOTO: Slovenija na Kitajsko poslala 1,2 milijona zaščitnih mask: "Ta pošiljka je izraz solidarnosti"

A.S./STA
13. 2. 2020, 17.49
Deli članek:

Slovenija bo Kitajski za pomoč v boju proti novemu koronavirusu danes poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Poleg tega bo za nujno humanitarno pomoč namenila prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v višini 60.000 evrov.

STA
Slovenija bo krila četrtino stroškov prevoza pošiljke na Kitajsko.

Kot so sporočili po današnji seji vlade, bo 1.213.400 zaščitnih mask, ki jih bo Slovenija poslala na Kitajsko, donirala slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group (KPG), Slovenija pa bo krila četrtino stroškov prevoza pošiljke na Kitajsko.

"Ta pošiljka več kot milijon zaščitnih mask je izraz solidarnosti in odziv na prošnjo kitajske strani za zaščitno opremo, ki bi pomagala preprečevati nadaljnje širjenje virusa," je dejal vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na MZZ Uroš Vajgl.

Odprema humanitarnih paketov je danes potekala v logističnem centru na Celovški cesti v Ljubljani. Uprava za zaščito in reševanje je namreč organizirala prevoz na Dunaj, od koder bo predvidoma v petek oziroma najkasneje v ponedeljek v Wuhan, žarišče izbruha novega virusa, poletelo letalo mehanizma EU za civilno zaščito.

Poleg slovenske donacije bodo na letalu med drugim še donacije Avstrije, Madžarske in Češke, je pojasnil Vajgl ob odpremi paketov v Ljubljani.

Po oceni lastnika Kylin Prime Group Kai Daija, je po zbranih donacijah največji izziv transport medicinskih pripomočkov tja, kjer se jih najbolj potrebuje. "Upam, da bo dostavljeno v nekaj dneh," je dodal.

STA
Odprema humanitarnih paketov je danes potekala v logističnem centru na Celovški cesti v Ljubljani.

Namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič je pojasnil, da sicer niso imeli težav z zbiranjem donacij, vendar priznavajo, da se pojavlja pomanjkanje zaščitnih mask. "Se pojavlja pomanjkanje teh mask, ampak tu gre za donacijo, tako da s tem nismo imeli nobenih neposrednih težav. Ugotavljamo pa, da bo v prihodnje kar pomanjkanje mask, tako zgleda," je povedal.

Zbiranje pomoči je trajalo okoli deset dni, je še pojasnil Kai Dai. Čeprav je bilo polno izzivov, so bili ljudje nemudoma pripravljeni pomagati, ko izvedli namen, je dodal. "Ko so razumeli, da je to namenjeno Wuhanu zaradi koronavirusa so zelo radi pomagali," je povedal.

Vlada je sicer poleg pomoči v obliki zaščitnih mask sklenila, da bo za nujno humanitarno pomoč namenila prispevek WHO v višini 60.000 evrov.

Na Kitajskem je novi virus do zdaj zahteval več kot 1350 življenj, okuženih pa je skoraj 60.000 ljudi. Virus se širi tudi po svetu.

STA
Vlada je sicer poleg pomoči v obliki zaščitnih mask sklenila, da bo za nujno humanitarno pomoč namenila prispevek WHO v višini 60.000 evrov.