Razpad SMC

Kdo so vodilni ljudje stranke Zdravka Počivalška in kdo sploh še podpira njegovo koalicijo z Janšo?

Žiga Kariž
13. 2. 2020, 19.30
Deli članek:

Iz stranke SMC odhajajo še zadnji vidni člani njenega začetnega obdobja. Na koga še lahko računa Zdravko Počivalšek, mu ob strani res stoji celotna poslanska skupina?

STA
SMC ima trenutno tri ministre in ministrico v odstopu ter deset poslancev in poslank.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer je s svojo odstopno izjavo dodobra zamajala stranko SMC. Ko je le nekaj ur kasneje z izstopom zagrozila še ustanovna članica Milojka Kolar Celarc, se je pojavilo vprašanje, kaj je od nekdanje stranke Mira Cerarja še ostalo. Stranka, ki je pred šestimi leti Slovencem obljubila, da bodo politika, etika in morala hodile z roko v roki, se sesuva sama vase. Z razpadom vlade Marjana Šarca se je znašla v hudi zagati, saj raziskave javnega mnenja kažejo, da podpore med volivci praktično nima.

Zgodba o hitrem propadu

Lahko bi rekli, da se je zgodba o propadu začela praktično po veliki zmagi na volitvah 2014. Kot da bi zmaga stranko presenetila in tako ni vedela, kako se lotiti sestavljanja vlade. Velikodušno so ji očitno na pomoč priskočili izkušeni ljudje in interesni lobiji, ki so bili polni predlogov, kdo vse bi lahko rešil kadrovsko stisko. Zaradi tega so stranko takoj zapustili nekateri vidni člani, med prvimi Peter Jamnikar, ki je stranko praktično postavil na noge. Kmalu tudi Bojan Dobovšek, ki je pričakoval ministrsko funkcijo, a je ni dočakal.

Trenja

Stranka se je tokom vladanja Sloveniji soočala z različnimi trenji. Vse pogostejša so bila nesoglasja med podpredsednikom stranke Milanom Brglezom in Mirom Cerarjem, ki so se končala tako, da so nekdanjega predsednika državnega zbora iz stranke izključili, a je bilo jasno, da bi sicer odšel sam. Po slabem izidu na predčasnih volitvah leta 2018 sta ladjo zapustila in izstopila iz stranke še nekdanja ministrica Vesna Györkös Žnidar in minister Boris Koprivnikar. Od politike se je poslovila vodja poslanske skupine in ena najbolj tesnih sodelavk Mira Cerarja, Simona Kustec Lipicer. V tujino, na položaj veleposlanika Slovenije pri Natu, se je umaknil Erik Kopač, nekdanji sekretar stranke in človek, ki naj bi imel na delovanje stranke odločilen vpliv. Prav tako naj bi se sodelovanju s stranko odpovedal Aleksander Kešeljević, ki je skrbel za njen programski razvoj.

Kdo ostaja?

Z izstopom iz stranke SMC je zagrozila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, hkrati pa tudi, da bi v primeru, da bi koalicija z SDS vodila v privatizacijo zdravstva, razkrila določene dokumente.

Da utegne stranka zapluti v novo smer, se je nakazalo ob umiku Mira Cerarja z mesta predsednika stranke in z izvolitvijo Zdravka Počivalška. Ta je kot minister za gospodarstvo ob odločitvah tako sedanje kot prejšnje vlade že večkrat nakazal, da so njegovi pogledi usmerjeni za kanček bolj desno, kot pa je (bila) na političnem parketu umeščena stranka SMC. Počivalšek je ob izvolitvi na mesto predsednika napovedal: »Prišli smo do točke, ko je potrebna prenova. Okoli sebe zbiram ljudi, ki znajo, zmorejo in so pripravljeni iti samo naprej, ne levo in ne desno.« Danes se ob vseh vidnih imenih, ki so se od stranke poslovila, sprašujemo, kdo še sestavlja SMC ... Zdravko Počivalšek je ob izvolitvi na mesto generalnega sekretarja pripeljal Miho Rebolja, nekdanjega hokejista Jesenic in podžupana tega gorenjskega mesta. Vodenje programskega sveta, ki ga je prej vodil Kešeljević, pa je prevzel javnosti neznani Aleš Vidmar.

Kam gledajo poslanci?

A v tem trenutku najpomembnejše vprašanje je, kdo od desetih poslancev in poslank SMC je pripravljen podpreti idejo Zdravka Počivalška o vstopu v novo koalicijo z SDS. Neuradno naj bi imel Počivalšek pri tem zagotovljen le glas poslanke Monike Gregorčič, španoviji z SDS pa naj bi bili močno nenaklonjeni Jani Möderndorfer, Janja Sluga, Gregor Perič in Branislav Rajić. Precej ostrih besed naj bi bil Počivalšek deležen tudi ob obisku lokalnih odborov, ki izrazito nasprotujejo vstopu v desno vlado pod vodstvom Janeza Janše. Članstvo je menda veliko bolj naklonjeno povezavi z LMŠ pri nastopu na predčasnih volitvah. V pogovorih med strankama pa naj bi se po naših informacijah zapletalo predvsem pri vprašanju financ in pri imenu, pod katerim bi na volitvah nastopili. Medtem ko naj bi premier v odstopu vztrajal pri imenu svoje stranke, torej zgolj LMŠ, naj bi Počivalškovi želeli ime LMŠ-SMC liberalni blok.