Zarubljene premičnine

Po cenejši iPhone na Furs, a le pod enim pogojem

J.P.
13. 2. 2020, 11.21
Posodobljeno: 13. 2. 2020, 11.27
Deli članek:

Posamično ne bo šlo. Treba bo vzeti vse.

Profimedia
Izklicna cena za 220 mobilnih telefonov je 114.400 evrov.

Finančna uprava RS (Furs) sporoča, da bo 10. marca v skladišču na naslovu Špedicija Goja, Rajšpova 22, 2250 Ptuj, ob pol enajstih dopoldne izvedla "javno dražbo zarubljenih premičnin v postopku davčne izvršbe davkov in drugih obveznosti". Na voljo bo 220 mobilnih telefonov znamke Apple iPhone 7 32GB črne barve.

Ogled zarubljenih premičnin bo možen dan prej od pol enajstih do enajstih dopoldne na dražbenem prostoru.

Ponudnik mora pred začetkom javne dražbe vplačati varščino v višini 10 odstotkov izklicne cene, torej 11.440 evrov. Vplačana varščina bo kupcu šteta v kupnino. Kopija potrdila o plačilu varščine je pogoj za udeležbo na javni dražbi. Telefoni se prodajajo v celoti in po načel videno – kupljeno. Garancije nimajo, reklamacija po prevzemu ni možna.

Le v kompletu

Furs smo povprašali, zakaj telefone prodajajo v paketu in ne posamično. "Trgovsko blago se pravilo prodaja v celotni količini, kot je bilo zarubljeno za potrebe poplačila javnega dolga. Postopke prodaje zarubljenega premoženja je potrebno izvesti čim hitreje v izogib zmanjševanju vrednosti premoženja in naraščanju dolga zaradi teka obresti in stroškov hrambe, nenazadnje tudi zaradi časovne omejitve veljavnosti rubeža," so nam pojasnili.

Kaj pa, če bi "zadišali" kakšnemu preprodajalcu? Kot so dejali, da se lahko javne dražbe udeleži vsakdo, le tisti ne, "za katere velja izključitev oziroma omejitev v skladu z določbami ZdavP-2. Če Če so s posebnimi predpisi za promet ali posedovanje določenih premičnin predpisani posebni pogoji (npr. orožje), mora oseba, ki želi sodelovati na javni dražbi, pred začetkom javne dražbe dokazati, da izpolnjuje predpisane pogoje. Dolžnik ali njegov družinski član lahko nastopa na javni dražbi, vendar ne more zarubljenih premičnin kupiti pod ocenjeno vrednostjo po rubežnem zapisniku. Prav tako na javni dražbi ne smejo nastopiti kot ponudniki osebe, zaposlene pri davčnem organu, njihovi zakonci oziroma osebe, s katerimi živijo v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo, ter njihovi družinski člani, s katerimi so v krvnem sorodstvu v ravni ali stranski vrsti ali v svaštvu do vštetega tretjega kolena. V kolikor se v postopku prodaje pojavi sum, da bi lahko kupec z nadaljnjim ravnanjem s trgovskim blagom kršil davčne predpise (npr. če bi v konkretnem primeru 220 telefonov kupila fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti), se tovrstna informacija posreduje v nadaljnjo obravnavo pristojni NOE v FURS (npr. Sektor za nadzor, Sektor za davke)."

Za telefone so povedali še, da so novi in zapakirani. Po besedah izterjevalca naj bi bili stari več kot dve leti oziroma naj bi tako dolgo bili v skladišču.