Pogajanja

Šarec še verjame v sodelovanje s SMC, "Cerar pokazal dostojanstvo"

B.K./STA
11. 2. 2020, 18.46
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 18.50
Deli članek:

Predsednik LMŠ Marjan Šarec ocenjuje, da možnost sodelovanja LMŠ in SMC še ni pokopana. Pogovori namreč še tečejo. "Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi," je dejal v izjavi za medije ob robu podelitve nagrad zlati kamen.

STA
Marjan Šarec

Šarec, ki je odstopil s premierskega položaja in zdaj opravlja le še tekoče posle, je danes v izjavi za medije priznal, da od SMC ni dobil še nikakršnih zagotovil. LMŠ pa si po njegovih besedah ne more privoščiti, "da se eventualno po volitvah pol te združene celote odloči, da bo šlo na pogajanja za desno vlado".

Pogajalski ekipi sta se sestali v ponedeljek, nato pa je LMŠ po njegovih besedah predložila svoj predlog sodelovanja, ki ga SMC zdaj pregleduje. "Tako da nikamor ne hitimo. To je le treba v miru prebrati, pregledati in tako naprej," je miril.

Šlo naj bi za predlog o sestavi kandidatne liste. Možnost, da bi stranki prispevali vsaka polovico kandidatov, bo težka, pravi Šarec, "ker naša izhodišča niso enaka".

Polovična razdelitev kandidatnih list naj bi bila namreč želja SMC, medtem ko naj bi se LMŠ nagibala k temu, da bi stranki SMC prepustila le tretjino mest. Neuradno je sicer slišati, da naj bi bila razhajanja tudi o imenu skupne liste.

"Cerar pokazal dostojanstvo"

Komentiral je tudi stališče nekdanjega predsednika SMC Mira Cerarja, ki je v pismu aktualnemu predsedniku stranke Zdravku Počivalšku zavrnil sodelovanje v morebitni vladi Janeza Janše. Po Šarčevih besedah je Cerar pokazal "dostojanstvo, da je konsisteneten, da to, kar je govoril leta 2018, še vedno drži" in zaradi tega "mu lahko izrazim veliko spoštovanje".

O tožbi: Kdaj se bo Mahnič vzdržal izjav?

Vnovič je komentiral tudi grožnjo SDS s tožbo, če se jim ne bo opravičil za javno izrečene besede o njih. Najprej se je obregnil ob zapis SDS na Twitterju, v katerem so v ponedeljek zapisali, da je uradno zahtevo za preklic izjave dobil pred dnevi: "Datum tvita in datum prejema je enak. Torej že ta podatek ne drži."

Izpostavil je, da se nikomur ne misli opravičiti. To se bo po njegovih besedah morda zgodilo tistega dne, ko se bo poslanec SDS Žan Mahnič vzdržal nekaterih svojih izjav "in se bo on kdaj opravičil in ko se bo še nešteto drugih poslancev zavedalo, da mora v slovenski politiki prevladati končno bolj kulturni diskurz. Tako da me ne skrbi, da bi se moral kaj kmalu opravičiti," je dodal.

SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddajah TV Dnevnik in TV Odmevi konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja sovražni govor in se financira iz Madžarske. Očitke o slednjem so v stranki že večkrat zavrnili.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) sicer vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Podrobnosti ne razkrivajo.