Sestavljanje koalicije

SDS proučuje razmere: pogovarjajo se, skupnega sestanka pa danes ne bo

A.S.
11. 2. 2020, 10.59
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 15.28
Deli članek:

Skupnega sestanka strank SMC, DeSUS, NSi in SDS za oblikovanje nove vlade danes kot kaže ne bo.

STA
Janez Janša in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Vse kaže, da do srečanja strank, ki bi oblikovale morebitno koalicijo pod taktirko predsednika SDS Janeza Janše, danes ne bo prišlo, poroča Delo.

Medtem ko so v SDS za ta teden napovedali drugi krog pogajanj, so na Twitterju objavili le, da pogovori in usklajevanja potekajo vse od petka dalje in se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh. Kasneje so dodali tudi, da bo "šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka stekel morebitni 3. krog pogovorov".

Razlog morebiti tiči v razkolu v SMC. Predsednik Zdravko Počivalšek Janši ne more zagotoviti, koliko glasov bi lahko novi koaliciji prispevala njegova stranka. 

Medtem ko v SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška razmišljajo o Janševi ponudbi za vstop v morebitno novo vladajočo koalicijo, se jim je zgodila sprememba v vrhu stranke. Iz stranke je izstopila ministrica za za delo in podpredsednica Ksenija Klampfer, njeni odločitvi pa naj bi botrovali ravno vsebinski pogovori za vstop v desno vlado. Kot smo pisali, je lonček zmrdovanja pristavil tudi Miro Cerar, ki pa ni tako odločen: "Seveda podpiram prizadevanje predsednika SMC, da vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da se bo oblikovala vlada pod vodstvom g. Janeza Janše, v njej ne morem sodelovati." Cerar je zapisal tudi, da "v takšni politiki ne namerava biti." 

Perič: Poslanska skupina je enotna

Bobo
Poslanec SMC Gregor Perič trdi, da je poslanska skupina enotna.

Poslanec SMCGregor Perič, ki se ga je v javnosti omenjalo med tistimi, ki bi lahko nasprotovali vstopu v Janševo koalicijo, pa je danes novinarjem zatrdil, da je poslanska skupina enotna."Bodite brez skrbi, vse stvari lepo tečejo normalno. Vse ostale zadeve pa bo komuniciralo vodstvo stranke,"je dejal ob prihodu na sejo parlamentarnega odbora in zatrdil, da je vse pod nadzorom.

Na vprašanje, ali bi po njegovem mnenju lahko na desni sredini sestavili koalicijo, pa je Han odgovoril:"Če so zadeve zjutraj jasne, so popoldne oblačne, in nasprotno."Vodja poslanske skupine SDMatjaž Hanje na vprašanje razmer v SMC in morebitnih pristopov katerega od poslancev v poslansko skupino SD danes odgovoril, da se ta trenutek s tem ne ukvarjajo."Želim le, da država čim prej pride iz politične krize,"je dejal v izjavi v DZ in ponovil, da so v SD za predčasne volitve.