Mlinarska pot

FOTO: Mnogo hrupa za le tri metre pločnika

Boris Blaić / Dolenjski list
11. 2. 2020, 06.50
Deli članek:

Kmalu bo minilo deset let, odkar se je končala obnova ulice v novomeškem Mačkovcu, točneje na Mlinarski poti, a na nekajmetrskem odseku pešca namesto urejene površine še vedno pričakajo velike skale.

Boris Blaić
Sredi pločnika na Mlinarski poti pešce pričaka kup skal.

Tam je treba sestopiti na cesto, kar je lahko nevarno, saj povsem brez prometa ulica vendarle ni. Navsezadnje sta v bližini dva poslovna subjekta, poleg tega pa nedokončan pločnik in nasute skale kazijo podobo naselja.Novomeška občina se je rekonstrukcije Mlinarske poti lotila leta 2011. Izvajalec del, družba Malkom, je med prenovo ulice brez soglasja lastnikov podrl tudi škarpo in pri tem uničil del vrta ob hiši na Mlinarski poti 9. Zaradi poškodovanja tuje stvari je bila takrat podana ovadba na policijo, investitor pa je gradnjo pločnika na tem nekaj metrov dolgem odseku ustavil. Hiša takrat v resnici ni imela ne stanovalcev ne pravega lastnika, saj je bila predmet postopka o dedovanju, pripoveduje Albert Jordan iz bližnjega naselja Pod Trško Goro. Albert je mož Dragice Jordan, ki je danes ena od treh solastnikov hiše na Mlinarski poti 9, sicer pa se ga mnogi spomnijo kot pooblaščenca lastnikov v odmevnih razlastitvenih postopkih, na primer tistega ob gradnji dolenjske avtoceste.

KDO JE NERAZUMEN?

Za komentar dogajanja smo zaprosili tudi novomeško občino, kjer priznavajo, da je izvajalec gradbenih del leta 2011 res posegel na zasebno zemljišče, a ne v taki meri, kot navaja Jordan, poseg pa naj bi bil potreben zato, da so lahko odstranili škarpo, ki je menda stala na občinskem zemljišču. Ker za dokončanje pločnika potrebujejo tudi zemljišče v zasebni lasti, so solastnikom predlagali sklenitev prodajne ali menjalne pogodbe, a dogovora »zaradi nerazumnih zahtev solastnikov ni mogoče doseči«.