Čakajo še SMC

Na povabilo Bratuškove so se odzvali v SD, Desus in NSi

B.K./STA
6. 2. 2020, 15.48
Posodobljeno: 6. 2. 2020, 15.54
Deli članek:

V zadnjih dneh potekajo pogovori o ideji SAB za projektno koalicijo, ki bi sprejela spremembe volilne zakonodaje in nekaj nujnih zakonov.

sta
Alenka Bratušek

V sredo se je SAB sestala s SD in DeSUS, danes z NSi, na pogovor s SMC računajo za prihodnji teden. Vabilo za srečanje so zavrnili v LMŠ, Levici in SNS, kar ne obeta veliko možnosti, da bi ideja zaživela.

Po padcu vlade Marjana Šarca še ni znano, ali bodo predčasne volitve ali se bo oblikovala druga vlada. V petek bodo pogovori za novo koalicijo potekali pri SDS, predsednica SAB Alenka Bratušek pa je stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, katere prvi cilj je sprememba volilne zakonodaje.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je ideji SAB naklonjena, se je z Bratuškovo sestala v sredo. DeSUS je sicer poleg SDS stranka, ki ni sopodpisnica sprememb volilne zakonodaje, ki so v parlamentarnem postopku. Odločitev, ali bi poslanci DeSUS predlog podprli, se morda še lahko spremeni.

Kot pa je danes pred sejo vlade dejala Pivčeva, ji je kljub skeptičnosti do realizacije projektne vlade všeč, da se govori o projektnem pristopu, z jasno zavezanimi cilji in jasno določenimi roki za izvedbo. Na ta način bi se namreč lahko to obdobje do volitev izkoristilo za sprejem tistih stvari, ki so že na mizah in pripravljene do te točke, da bi lahko šle hitro v izvedbo.

Po mnenju Pivčeve pa morajo najprej k pogovorom pristopiti kateri izmed večjih igralcev in podati svoje strinjanje k temu, da bi se lahko potem sploh začeli pogovarjati o konkretnejših vsebinah. "Mi in SAB smo seveda odločno premalo za to," je še dodala.

S SMC morda prihodnji teden

V NSi vsebine današnjih pogovorov s SAB ne razkrivajo. Iz SMC pa so sporočili, da se bodo najprej udeležili petkovih pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši, zato Bratuškova računa, da bi se lahko s SMC sestali prihodnji teden.

Sicer pa je zadovoljna, da nihče, s katerimi so sedeli za mizo, ideje SAB za projektno vlado ni ocenil kot nemogoče. V izjavi ob robu današnje seje vlade je spomnila, da je njihov edini cilj, da gredo na prihodnje volitve po novi volilni zakonodaji, s katero bi državljanom dali večji vpliv na izbiro poslancev. V tem času pa bi bil čas za sprejem še drugih nujnih zakonodajnih predlogov. Izpostavila je skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Na vprašanje, ali bo organom stranke, ki bodo zasedali v petek, predlagala tudi pogovore s SDS, je Bratuškova odgovorila, da so jasno povedali, da dve opciji, ki sta trenutno najbolj v igri, torej vlada Janeza Janše in predčasne volitve, za Slovenijo nista dobri rešitvi.

Na vprašanje, ali pa vendarle dopušča možnost tudi pogovorov s SDS, je odgovorila posredno. Kot pravi, se z Janšo vsekakor ne bo sestala v petek, saj v tem času zasedajo organi SAB. Slednji bodo sprejeli zelo jasna stališča, kako bodo ravnali. Predlagala jim bo, da začnejo s pripravami na predčasne volitve.

V SAB so namreč prepričani, da je levosredinska vlada daleč najboljša rešitev za Slovenijo, zato trenutno drugačnih rešitev ne preigravajo. Po besedah Bratuškove pa je tudi dejstvo, da bi predčasne volitve zamaknile sprejetje nekaterih predlogov, zato niso v interesu državljanov. Če bo do njih prišlo, so sicer v SAB nanje pripravljeni, zagotavlja predsednica, ki jo žalosti, da je Šarec vse karte dal v Janševe roke: "Pravzaprav smo na nek način vsi ujetniki odločitev SDS oz. Janše."

Udeležbo na pogovorih z Janšo so napovedali v SMC, NSi in DeSUS.